Банкеръ Weekly

Общество и политика

АХМАДИНЕДЖАД ПРОВЕДЕ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ В... ИРАК

Дипломатическите визити на политици от най-високо ниво са основен елемент в международните отношения. В тази връзка посещение на държавен глава в съседна страна не би трябвало да е някаква особена сензация, а напротив - събитие съвсем в реда на нещата. Всичко казано обаче губи смисъл и съдържание, когато става въпрос за Иран и Ирак.
Визитата на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в съседен Ирак е знаменателна най-малко по две причини. В международен план тя е историческа, защото се явява първото гостуване в Багдад на ирански държавен ръководител след Ислямската революция през 1979 година. Времето на нейното провеждане естествено съвсем не беше избрано случайно. Посещението на Ахмадинеджад е доказателство за новото влияние на Иран върху стария му враг. Техеран получи удобна възможност да се меси в делата на управляващите в Багдад след падането от власт на Саддам Хюсеин. По ирония на съдбата гибелта на диктатора и неговата партия Баас стана факт благодарение на инвазията на Съединените щати, основен противник на Ислямската република. Смъртта на Саддам и преминаването на управлението на Ирак в ръцете на шиитското мнозинство откри пътя към подобряването на отношенията с Иран. Официален Техеран обаче сякаш смени познатата тактика напоследък. След публикувания доклад от американското разузнаване в края на 2007-а, оневиняващ поне временно ядрената дейност на иранските власти, беше отбелязано значително намаляване на насилието в Ирак. Подобен факт няма как да се случи без участието на Иран.
Визитата на Ахмадинеджад е възприемана в Багдад като силен знак на подкрепа от шиитски Иран за иракския премиер шиит Нури ал Малики. Тя идва в момент, когато Ислямската република и САЩ се борят със сетни сили за влияние в родината на Саддам. Със сигурност може да се каже, че Иран е в състояние да дестабилизира вътрешнополитическата ситуация в Ирак когато си пожелае. Голямата болка на Съединените щати е, че днес иранските власти имат много по-голямо влияние върху своя съсед, отколкото Вашингтон, и то не само в правителствените кръгове, а и сред обикновените хора.
Посещението на иранския президент в съседен Ирак може да се разглежда и от друга позиция. Реално то беше част от предизборната кампания в навечерието на парламентарните избори, насрочени за 14 март. Парламентът на Ислямската република няма думата по основни политически въпроси като ядрените планове например, но вотът ще даде първите индикации дали Ахмадинеджад ще бъде преизбран през 2009 година. Последният добре усеща, че губи почва под краката си. Иранските консерватори многократно намекнаха, че ако запазят контрола си в парламента, ще са по-критични към президента хардлайнер. Прореформистките политици, най-твърдите опоненти на държавния глава, от своя страна ще се опитат да разширят позициите си след мартенския вот, залагайки на народното недоволство от икономическата политика на Ахмадинеджад и надигащата се инфлация.
Управлението на Махмуд Ахмадинеджад е поредица от грешки. Той превърна ядрената програма в стожер на вътрешната си политика и в крайна сметка изгуби играта. Много ирански политици отдавна не одобряват и външната му политика, в която, по думите им, преобладават изричането на простащини и самоизтъкването. Според противниците на Ахмадинеджад днес Иран има нужда от сговорчиво поведение, за да намали заплахите и да гарантира интересите си. Повечето от популистките мерки, които президентът обеща през 2005-а в предизборната си кампания, не са изпълнени. Икономиката като цяло също е далеч от най-добрите си времена. На този фон екипът му вече отстъпи на своите основни опоненти - реформаторите, победата в изборите за Съвет на пазителите, най-могъщия управленски механизъм в Иран. И Ахмадинеджад отново заложи на прословутата ядрена програма. По негова инициатива духовният лидер на Иран аятолах Хаменей поздрави иранския народ по случай победата му над световните сили в борбата за иранска атомна енергия. Повод за този почти национален празник беше поредният доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Ахмадинеджад увери духовния водач, а в негово лице и самата нация, че текстът отново потвърждава верността на избрания от Иран курс към развитие на собствена ядрена програма.
Според експертите на МААЕ Иран наистина е станал по-достъпен, що се отнася до атомните си планове, но въпреки това готовността му да съдейства на наблюдателите все още не е достатъчна, за да бъдат свалени обвиненията, че разработва ядрено оръжие. Новите санкции срещу Иран, гласувани от Съвета на сигурност на ООН, също показаха, че Техеран е избързал, представяйки желаното за действително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във