Банкеръ Daily

Общество и политика

Ахладова: Има законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния

„В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му". Това обяви пред NOVA правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите й идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен. 

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. Ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимият прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят обвинител номер 1 и неговите заместници”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да прекратява мандата му, министърът заяви следното: „Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС”.

Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата  "Апартаментгейт".

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във