Банкеръ Daily

Иво Христов:

Агросубсидиите да се обвържат с гарантирането на правата на земеделските работници

На заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП бе представено проучване на тема „Заетост в селското стопанство в ЕС: настоящи предизвикателства и бъдещи перспективи“, пише евродепутатът Иво Христов на страницата си във Фейсбук.

"Проучването е изключително полезно. Голяма част от тревожните тенденции са очертани. Български регион не е изследван като казус, въпреки че притеснителната тенденция на концентрация на земя е много сериозен въпрос, който има негативни отражения върху създаването на работни места в селските райони", коментира социалистът.

По думите му в разработката място намира и проблемът с експлоатация на работници от България и Румъния в Италия.

"Намирам за изключително важно предложението на авторите да се търси обвързване на субсидиите с това да се дадат, гарантират и спазват правата на работещите в сектор „Земеделие“. Проблемът засяга недекларирания, нерегламентирания и нелегалния труд. Освен граждани на трети страни, жертва на експлоатация са и граждани на държави членки. Ако не бъде законово обвързано предоставянето на субсидии за селско стопанство със социално отговорното поведение, мисля, че рискуваме ОСП да бъде опорочена", пише още Иво Христов.

Той допълва, че по време на преговорите по трите досиета на ОСП, този въпрос е бил поставен под формата на предложения за изменение. "За съжаление, колегите от предния мандат не са защитили тази кауза. Надявам се, че сегашната ни комисия ще преразгледа тази позиция и ще добавим и този важен аспект в пакета с позицията на Европейския парламент относно ОСП", завършва евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във