Банкеръ Weekly

Общество и политика

АГРОПРОМСТРОЙ ПРЕМИНА В РЪЦЕТЕ НА БНБ

Върховният съд постанови БНБ да поеме управлението на най-големия частен холдинг в Северозападна България Агропромстрой чрез обявената в несъстоятелност БЗК.


Както неведнъж писа в.БАНКЕРЪ, холдингът е собственост на Борислав Славчов и жена му Юлия Славчова и е един от най-големите длъжници на БЗК - с около 40 млн. г. марки. Под кредитите стоят подписите на бившия управител на БЗК Янко Янев, а по-късно и на неговия наследник Атанас Тилев.


Атаката срещу монтанския бизнесмен бе предприета от Тилев, след като отстрани Янко Янев от ръководството на БЗК и може би за да коригира собствения си пропуск.


На 22 септември 1995 г. Славчов бе притиснат да продаде на БЗК своите дялове в Агропромстрой БД и сие ООД, както и тези на жена си. Веднага след това Славчов се жалва пред Монтанския районен съд, че е бил накаран насила да продаде империята си на БЗК под прекия натиск на двайсетина бодигардове, изпратени от банката. Освен това се оказва, че на 22 септември 1995 г. той е подписал договора за продажбата и от името на жена си Юлия, без да има редовно пълномощно от нея. Точно по тази причина през февруари 1996 г. г-жа Славчова обжалва пред съда договора за продажбата на Агропромстрой БД и сие на БЗК. Районният съд в Монтана връща холдинга на фамилия Славчови. БЗК обаче не се съгласява с това решение и го обжалва пред следващата инстанция - Монтанския окръжен съд. На 17 септември 1996 г. окръжните магистрати разглеждат жалбата на кредитната институция, която междувременно е станала собственост на БНБ, но те също потвърждават решението на районния съд. Така на 21 септември БЗК отнесе делото до Върховния съд, който пък се произнесе едва през миналата седмица - управлението на Агропромстрой да премине в ръцете на банката. Друг е въпросът какво ще намери БЗК, а и нейният основен акционер - БНБ, в монтанския холдинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във