Банкеръ Weekly

Общество и политика

АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯМА СТАНОВИЩЕ ЗА ДРУЖБА - ПЛОВДИВ

Агенцията за приватизация трябваше да излезе със становище по сделката Дружба - Пловдив, до края на миналата седмица, но срокът не бе спазен. Търга по продажбата на предприятието спечели през май гръцкият консорциум Барек овърсиз и оттогава започнаха проблемите. През тази седмица ще има окончателна позиция по сделката, съобщи шеф-надзорникът на Агенцията Асен Дюлгеров.


Завръзката на конфликта започна след решението на АП да продаде 51% от пловдивското стъкларско дружество на гърците. Акционери на гръцкия консорциум Юла глас (45%), Фриго глас (45%) и Юромърчънт Болкан фонд (10%). Основа за съмнения, че на Дружба - Пловдив, й предстои розово бъдеще, даде фактът, че Барек е регистрирана в Никозия, Кипър, а опитът на АП в работата с офшорни фирми се оказа доста горчив. Гръцкият консорциум, както се твърди, е учреден с единствената цел - да участва в приватизацията на пловдивския завод.


Предварителната продажба на Дружба бе спряна още в средата на май, когато изпълнителният директор на агенцията заяви, че сделката може да влезе в противоречие с постановките на Закона за защита на конкуренцията. В нормативния документ се казва, че едно дружество не може да държи повече от 35% от вътрешния пазар на определени стоки. Според писмо на изпълнителния директор на Дружба инж. Иван Киришев до Агенцията за приватизация в момента пазарният дял на стъкларското предприятие в страната е 49.3 процента. Софийският стъкларски завод Стинд и пловдивското дружество общо държат 61% от вътрешния пазар. Проблемът е, че неотдавна Юла глас, която участва с 45% в Барек, придоби 70% от софийското дружество чрез купувача Глас инвест. При това положение всеки потенциален купувач може да стане монополист в съответния отрасъл. Ето защо в подобни случаи няколко партньори правят съвместни дружества. Много е вероятно, ако през тази седмица Агенцията за приватизация отхвърли офертата на Барек, да бъде обявена нова приватизационна процедура за Дружба - Пловдив.


Според становището на Комисията за защита на конкуренцията при продажбата има елементи на концентрация на стопанска дейност и сделката може да се осъществи само ако пред купувача бъдат поставени ограничения за поведението му на българския пазар. В декларация на Иван Киришев, адресирана до президента, парламента, Министерството на промишлеността и Агенцията за приватизация, подписана от 33 представители на консервни предприятия в страната, се казва, че потенциалният гръцки купувач е конкурентен производител и ще спори за едни и същи пазари. Според авторите на декларацията не е изключено след продажбата пловдивският завод да бъде закрит или да бъдат прекратени договорите със сегашните му търговски партньори.


През миналата седмица новоучреденото дружество Дружба глас предложи да участва в нова приватизационна процедура. Дружба глас е учредено от 28 юридически лица от секторите, ползващи стъкления амбалаж на завода. Изпълнителен директор на дружеството е инж. Киришев. Основни учредители са Българската стопанска камара (40%), винпромите Славянци, Сухиндол, Гъмза и плевенският стъкларски завод. Кредитите по закупуването на Дружба ще бъдат предоставени от американската инвестиционна банка Стенли Морган.


Последната дума ще има, разбира се, Агенцията за приватизация, която е формулирала конкретни изисквания към Барек и ако не последват други усложнения, ще се премине към финализиране на сделката, уточни шефът на надзорниците Асен Дюлгеров.


Това за съжаление не е единственият случай, в който има недоволство от поведението на гръцки инвеститори. Продажбата на КХМ - Белово, на гръцката фирма Трейс пейпър мил също предизвика недоволството на работещите в предприятието, защото се разбра, че новите собственици са изнесли голяма част от производствените мощности на КХМ - Белово, зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във