Банкеръ Daily

Общество и политика

Агенцията по вписванията отказала да регистрира формацията на Божидар Димитров

Агенцията по вписванията е отказала регистрация на движението на Божидар Димитров „Български надпартиен съюз Кан Кубрат“.

"Това не беше искане за регистрация на партия, а на най-обикновена неправителствена организация, независимо от това, че тя ще се занимава с решаване и на политически проблеми", обясни Димитров пред "Фокус". 

И допълни: "Основната ни цел беше да сменим формата на управление на България от парламентарна на президентска република, смятайки нея за по-добра по ред показатели. Такава форма съществува в други демократични страни като САЩ, Русия, Франция, Турция и т.н. Най-неочаквано получихме отказ."

По думите му аргументите на агенцията са, че той и поддръжниците му желаят да променят конституционния ред в България, а това е незаконно. Както и че, ще извършат държавен преврат или държавна измяна. 

"Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка – съставени от президента "професорски правителства". В тях ще влизат хора, които са супер специалисти в конкретна област, но и мениджъри. Както направи Цар Борис III между 1935 г. и 1943 г. и България отбеляза рязък скок в своето развитие. Необразованите хора ще бъдат вън от политическия елит на България и за това очевидно са се активизирали и постарали на първо четене да ликвидират този опит да се промени формата на управление на България и компетентни хора да управляват", посочи още Божидар Димитров. 

Той съобщи, че ще обжалва решението на Агенцията по вписванията.

"Съзнателно ни тласкат, дявол да го вземе, към нещо, което се нарича политическа партия, избори и т.н. Ние не желаехме да участваме в това, но очевидно ще пожелаем, дори и да разберем дали българския народ иска да го управлява неговият истински елит – българските професори", допълни Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във