Банкеръ Daily

Общество и политика

Агенцията по лекарствата обяви 11 COVID теста за училищата

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). В списъка, предоставен от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), са изброени шест теста за самотестуване от носен или гърлен секрет, предлагани в България от седем фирми, както и пет теста от слюнка, които се вземат от медицински специалист и за самотестуване.

Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.

Министерството на образованието  е поискало от ИАЛ тази информация, за да улесни образователните институции при организиране на тестването на ученици, както и родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. 

В училищата може да бъде организирано тестване на ученици, ако то обхваща поне 90% от тях и техните родители са съгласни. Директорите могат да поискат избрания вид тестове от регионалните здравни инспекции, а ако те не разполагат с тях, училищата могат да ги купят сами.

Както стана известно вчера, всички държавни и общински образователни институции ще получат допълнителни средства към бюджетите си за тази година, за да покрият увеличените разходи за спазване на противоепидемичните мерки и заради увеличените цени на тока, парното, водата и други. При актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. за тази цел са предвидени 8 млн. лв., съобщи министърът на образованието Николай Денков на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Пълния списък с тестовете може да видите ТУК. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във