Банкеръ Weekly

Общество и политика

Агенцията по картография има нов началник

Виолета Коритарова

След обещанията на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев (в началото на седмицата) 96% от площта на страната да бъде покрита до следващата година с кадастрална карта, изненадващо бе сменен директорът на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Мястото на досегашният й шеф Михаил Киров  бе заето от Виолета Коритарова, която идва от  Министерството на земеделието и храните.

Смяната се извършва в момент, когато тече преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрални карти.

Коритарова е магистър по геодезия, фотограметрия и картография от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Има редица професионални квалификации от Холандия, Австрия и Германия. Познанията й в областта на възстановяването и управлението на  земеделските земи ще й бъдат от полза в бъдещата й работа. В прессъобщението на регионалното ведомство се посочва, че нейната най-важна задача ще е подобряване на обслужването на клиентите на агенцията, за да може опашките в офисите да намалеят значително. За постигане на по-голяма ефективност и ефикасност на административното обслужване с кадастрална информация в кратък срок ще бъде разгледана възможността да се даде право на геодезистите да издават скици.

Приоритет в дейността на Виолета Коритарова очевидно ще е и дългогодишната и досега неизпълнима цел на няколко началника на агенцията страната да бъде напълно обхваната с кадастрална карта, която да стане основата за създаването на сигурен и устойчив  имотен регистър.

По думите на заместник-министъра Йовев, в следващите четири-пет години предстои изработването на специализирани карти в най-различни инвестиционни сфери  като надграждаща информация на кадастралната карта. А също изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта (мащаб 1:5000). 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във