Банкеръ Daily

Общество и политика

АГ болниците в София отчитат повишена раждаемост

2020 година е рекордна по броя на новородените бебета през последните няколко години. Това съобщиха пред БНР д-р Гергана Коларова и д-р Румен Велев - директори на двете общински АГ болници – Първа САГБАЛ "Света София" и Втора САГБАЛ "Шейново".

Общо 4620 бебета са проплакали до Коледа в специализираните здравни заведения – 2260 от тях в Първа АГ, а във Втора АГ – 2360.

Навръх Рождество в "Шейново" първа глътка въздух са поели 6 новородени, обясни д-р Велев. Според него в условия на тежки кризи в България винаги се отбелязва повишена раждаемост.

"Жилав народ сме и мисля, че и Covid кризата ще преживеем. През тази година 13 майки с Covid-19 родиха здрави бебета в "Шейново". Успяхме да запазим всички останали пациенти, защото не можехме да спрем да работим. Всичко това ни изпълва с оптимизъм за следващата година. Разбира се, със започването на ваксинацията нещата ще стоят по доста различен начин", допълни д-р Велев.

"Годината беше тежка и аз бих се радвала на още повече деца", сподели и д-р Гергана Коларова. Според нея тази зима има повече раждания вследствие на първия локдаун в страната през март.

"Достатъчно силни сме, за да се преборим с предизвикателствата", смята шефът на Първа АГ болница. Тя припомни, че на 8 декември в болницата се роди втора двойка близнаци на семейство от София. Бебетата са пето и шесто дете в семейството, като всички са раждани при един и същ лекар – д-р Томи Попмарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във