Банкеръ Daily

Общество и политика

АФП: Борисов спечели, но опозицията триумфира

Бойко Борисов

Дясноцентристката партия ГЕРБ на българския премиер Бойко Борисов спечели първо място в парламентарните избори с около 25 процента от гласовете според частичните изходни анкети, но опозицията се представи много добре, пише АФП.

Изходните сондажи обаче също така предполагат, че антиправителствените протестни партии са се справили по-добре от очакваното. Агенцията акцентира на факта, че изборите се провеждат в разгара на третата вълна от пандемията. 

Подкрепата за партията на Борисов, която е на власт от близо десетилетие беше подкопана от поредица скандали. Голямо влияние оказаха протестите миналата година. Демонстрантите обвиниха правителството в защита на олигарсите.

Ако се потвърдят, резултатите от изходните анкети биха представлявали спад от около девет пункта от представянето на ГЕРБ за 2017 г. Изходните сондажи предполагат, че нова популистка партия „Има такъв народ“ на телевизионния водещ Слави Трифонов, може да изпревари социалистите в борбата за второ място. Партията на турското малцинство "Движение за права и свободи" е зад тях с около 11 процента.

Добро представяне направи дясната коалиция „Демократична България“  и лявата коалиция „Изправи се!“ Мутри вън!".

 Централната избирателна комисия трябва да публикува официалните резултати до четвъртък, допълва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във