Банкеръ Daily

Общество и политика

АФИС даде 2% преднина на БСП пред ГЕРБ

Ако изборите бяха днес, „БСП за България” би получила 26% от гласовете срещу 24% за ГЕРБ. Това става ясно от проучване на агенция АФИС, проведено между 23 и 27 февруари сред 1200 пълнолетни жители на столицата, областните градове и селата. То е финансирано със собствени средства.

След двете големи партии трети са Обединените патриоти със 7,2%. След тях са ДПС с 5,7%, а ВОЛЯ на Веселин Марешки и Реформаторския блок с „Глас народен” са на ръба за влизане в парламент – съответно 4,3% и 3,8%.

С по-малки шансове са коалицията на АБВ и „Движение 21” (2,8%) и „Да, България” (1,1%). ДОСТ-НПСД и „Нова република” са с по под 1% подкрепа.

Най-мобилизирани са гласоподавателите на ДПС, а най-разколебани – тези на АБВ-Д21.

Според изчисленията на АФИС, и БСП и ГЕРБ ще имат по около 35% от местата в парламента. Националистите ще имат още около 10, ДПС – 8%, ВОЛЯ – 6% и РБ – 5%.

„Нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили”, посочват от агенцията.

Избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%),  икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%).

80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. („което съмнение не е чудно, имайки предвид, че 80% от реалните заплати са под тази стойност”, отбелязват от АФИС). 77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв.

66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%. 47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител. Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък. 43% очакват това да се случи, отбелязват от АФИС.

Авторите на изследването наблюдават и друг любопитен феномен – привържениците на партиите не могат да се ориентират кое обещание е на подкрепяната от тях политическа сила и кое е чуждо.

Проучването е проведено между 23 и 27. Интервюирани са „лице в лице“ 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за мнението на всички лица с избирателни права. Проучването е финансирано със собствени средства на Агенция „АФИС“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във