Банкеръ Weekly

Общество и политика

АФЕРИТЕ В ЯПОНИЯ ДЪРЖАХА ПАЗАРИТЕ НАЩРЕК

Нови изпитания преживя японската йена миналата седмица, а британският паунд затвърди успехите си. Възловите интриги, вече поостарели, отдавна намериха отражение в котировките. Подновените обвинения срещу Клинтън, макар и с нови действащи лица, оказаха краткотраен натиск върху щатския долар, защото американците очевидно обичат президента си такъв, какъвто е. Респираторните страдания на Борис Елцин, които започват да се превръщат в ритуал, също бяха приети с умерено оживление и по традиция се изразиха във временно понижение на котировките на германската марка основно спрямо щатския долар. Девалвацията на гръцката драхма спрямо германската марка с 14.3% и ревалоризацията с 3% на ирландския пунт, целящи включването на валутите в европейския обменен механизъм, също бяха приети за сведение. И може би единствено аферите в Япония държаха пазарите нащрек.


Едно от най-важните събития през изминалата седмица беше пробивът на ниво 130 JPY/USD, предизвикало масови продажби на японски йени.


Продължаващите скандали за корупция новият ръководен екип на японската централната банка, носещите се слухове, че високопоставен чиновник от Министерството на финансите ще бъде арестуван за незаконна дейност и приемане на подкупи, са само част от причините, които подронват доверието във финансовата система на страната. Другият възлов момент бе дългоочакваният пакет от мерки за стимулиране на икономиката, който трябваше да бъде оповестен на 20 март. По неизвестни засега причини това събитие се отлага за 25 март. След като в петък щатският долар докосна ниво 131.23 йени, японските монетарни власти се впуснаха да защитават местната валута. Появиха се слухове, че централната банка е интервенирала на ниво 131 JPY/USD, които веднага свалиха котировките на щатския долар с една йена. Верни или не, за всички е ясно, че слабата японска валута не се харесва, особено на фона на оставащите до края на фискалната 1997 г. десетина дни. Така че вербални и, може би, физически интервенции ще има. Натиск върху японската валута оказва и продължаващата криза в Азия, особено несигурността около Индонезия и Малайзия. Дори огромният търговски излишък за февруари от 1.285 трлн. йени и политически чувствителният положителен баланс със САЩ от 539 млрд. йени не успя да впечатли пазарите. Все пак, валутните търговци не искат да си правят експерименти точно преди края на март и европейската сесия на японската йена приключи на нива 130.00 JPY/USD, 70.88 JPY/DEM и 216.00 JPY/GBP.


За втора поредна седмица във фокуса на вниманието беше британският паунд който още в понеделник достигна ниво 3.0445 г. марки, главно под влияние на новините около драхмата и пунта. Това е сигурен белег за ориентацията на участниците в пазара към по-високодоходните валути. Както е известно, поне засега Великобритания няма да се присъедини към Европейския икономически и валутен съюз и поради това няма да е принудена да понижава основните си лихвени проценти подобно на държавите от първата вълна и на тези, които като Гърция имат амбиции да се включат в еврото на втори етап. Публикуваните макроикономически показатели също оказаха подкрепа на английската лира. А представеният от правителството бюджет за следващата година се оценява като недостатъчно рестриктивен и че не подкрепя усилията на централната банка да охлади икономиката. В него не са заложени и никакви мерки, които биха помогнали на британските износители - главни потърпевши от силната национална валута. И така единственият вариант, който се очертава, е ново повишение на основния лихвен процент, а оттам и на дохода върху деноминираните в британски лири активи. Европейската сесия на валутата приключи на нива 1.6650 USD/GBP, 3.0450 DEM/GBP, 216.00 JPY/GBP.


Западна Европа продължи да се готви за еврото


В сряда португалската централна банка намали с 0.2% трите основни лихви, които използва при управлението на паричните потоци в страната. В Норвегия централната Norges Ba(nk изненада пазара, като в четвъртък повиши основните лихвени проценти по депозитите и кредитите с 0.25%, а централната банка на Финландия повиши основния си лихвен процент с 0.15 процента. Междувременно се заговори, че котировките на италианската лира ще бъдат коригирани в рамките на европейския обменен механизъм, което чувствително повиши котировките й спрямо италианската валута.


У нас междубанковата валутна търговия не беше особено активна. Изтъргуваните среднодневни обеми бяха в размер на 69 млн. г. марки при 54% участие на щатския долар. По традиция обемите купена валута преобладаваха над продадената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във