Банкеръ Weekly

Общество и политика

АФЕРА, КОЯТО НЯМА ДА СВЪРШИ КАТО ЗАХАРЕН ПАМУК

След подробен правен анализ на действията на бившите шефове на МВР ще решаваме дали да бъдат дадени на Военна прокуратура - заяви на пресконференция миналия вторник главният секретар на МВР Божидар Попов. Това бе едната новина. Другата - 29 справки, анализи и телеграми с конкретни данни за съществуването на контрабандния захарен канал, които били подадени към МВР и Националната служба за сигурност (НСС), но нито една не била върната обратно с резолюция от техните ръководства. И нищо не било сторено за разбиването на канала. Уточнението на г-н Попов бе, че става дума за времето от 1994 до 1997 година. Сигнали били пращани многократно до тогавашния МВР-секретар Параскев Параскевов - наблюдаващ службите за сигурност, и до главния секретар Георги Ламбов. А секретари на МВР ходели често до Бургас и пристанището му през 1996-та, но и те не предприели нищо за ликвидирането на захарния канал. Най-често по него време в Бургас е бивал Чавдар Петров в качеството си на заместник-директор на Националната служба за сигурност, уволнен от ексминистър Любомир Начев. По свидетелства на хора от службите и от правителството на Жан Виденов - Чавдар Петров имал връзки с Мултигруп.


Божидар Попов припомни и за бившия служител на НСС Георги Шмугарски, отговарящ за контрабандата, който в днешното си битие е директор на Лоши кредити в затворената МИНЕРАЛБАНК, назначен от синдиците. В касата му били намерени над 200 задържани документа, сред които - и за захарната афера.


На пресконференцията преди седмица бяха назовани имената и на други шефове на МВР - Коста Богацевски и Румен Стоилов. Но тогава - през 1994 г., се развивала и друга захарна афера - на Дискавъри 93. Документите по нея, изпратени в националното следствие, били смачкани от бургаски следовател, комуто възложили случая. Божидар Попов потвърди, че Дискавъри 93 - фирма на президента на ФК Славия Стоян Николов, е вкарала 14 кораба с контрабандна захар. По тази афера националното следствие в момента работи активно, а Николов престоя в ареста около половин година.


Проверката на МВР установила още, че оперативната работа на бургаското пристанище от 1994 до 1997 г. била съвсем занемарена. Само трима служители на НСС се занимавали с контрабандата и другите нарушения, без да свършат нещо. И до момента сегашното ръководство на МВР не успява да изясни с чия заповед от 1993 г. всички оперативни действия в района на бургаското пристанище са се движили централно от София - от Националната служба за сигурност. Предстоят уволнения на още шефове в РДВР - Бургас, няма да се размине и на хора от изпълнителния състав - обяви заканително главният секретар на МВР.


За периода 1994-1996 г. шестимата служители на службата за борба с организираната престъпност в Бургас на практика не свършили никаква работа. Нямали нито едно дело и нито един агент. Поради което били уволнени... но едва в началото на тази година. Същото се случило и на трима контраразузнавачи, между които е Калин Димов, началник на въпросната служба.


Виновни за захарната контрабанда са служители на МВР и на всички пристанищни служби. Известни са имената на митничарите и на шофьорите, изкарвали от пристанището захарните товари - обобщи главният МВР-секретар. Освен че са известни, въпросните вече са и разпитани. В предадените на Главна прокуратура документи фигурират имена на служители от митницата и пристанищния комплекс, които по всяка вероятност ще бъдат привлечени като обвиняеми по делото за захарната контрабанда - аферата Бартекс. През тази седмица Главна прокуратура ще решава как да бъде продължена проверката и по кои текстове от Наказателния кодекс да бъдат привлечени обвиняемите. Каквито според прокуратурата несъмнено ще има. Най-вероятно срещу тях ще се използват чл.282 и чл.219 - престъпление по служба и безстопанственост.


МВР ще решава кога и как да бъдат дадени на Военна прокуратура замесените нейни служители. Главно управление Митници също има списък на свои, замесени в захарната контрабанда.


За времето от 1994 до 1997 г. през Бургас незаконно са вкарани 253 911 т бяла нерафинирана захар, от които 90 хиляди са отишли в завода на Бартекс край Камено, именуващ се отскоро Български захарни заводи. Друга част - 31 250 т, са поети от захарния завод Био край Русе, а 6 хил. т - от завода в Долна Митрополия. Механизмите на захарната контрабанда бяха описани от Божидар Попов. Начин първи - в Бургас пристигат кораби и се разтоварват без никакви документи, а захарта директно се отправя из страната. Така били отправени 50 хиляди тона. Начин втори - вкарване на захар на временен внос, чийто срок бургаските митничари отзивчиво удължавали и забравяли да проверяват захарната наличност. Количеството в този случай било 25 хиляди тона. За контрабанден внос на захар се използвали и митническите преференции - начин трети.


От находчивостта на вносителите и продажността на контролиращите държавата е ощетена с 52 млрд. лева. В същия ден, когато главният секретар на МВР огласи данните от проверката, стана ясно, че прокуратурата иска допълнителни материали по нея. НСБОП обеща да ги представи до три дни и го стори.


В прокуратурата вече имат списък на фирми, сред които първенството по контрабандни показатели държи тетевенската Вълна М 2, за която в. БАНКЕРЪ писа в предишния си брой. А Бартекс не фигурира в този списък - по уверения на прокурори. Според тях - проверката по захарната афера е започнала в началото на тази година, когато в хода на разследванията по зърнената криза и по зърнения бартер на Нефтохим протекли данни и за захар. Захарният сектор бил възложен също на НСБОП. До 26 август т.г. данни от нейни действия по тази задача не са стигали до прокуратурата. На тази дата по обед НСБОП иска от нея писмо за изземване на документи от три офиса на Мултигруп. Драматичните вълнения, причинени от качулки на един от трите адреса - на бул.Черни връх, веднага добиха всенародна известност. Досега в сянка остана подобното действие, предприето на столичната ул.Христо Белчев, където служителите на НСБОП и баретите където с изненада установяват, че офисът на Мултигруп - Бартекс отдавна вече е напуснал този адрес.


Списъците вероятно ще се множат и удължават, други данни ще се промъкнат, ред съмнения ще се потвърдят, някои обвинения непременно ще се докажат. Тази афера няма да се стопи като захарен памук - управляващите ясно показаха, че няма да допуснат нищо такова. Никакво прояснение не настъпва дотук обаче - кой и защо забърка с Мултигруп името на бургаския митнически шеф Симеонов. След като уличаващият го хашиш в служебното чекмедже се оказа държан с учебна цел, лично премиерът Иван Костов даде израз на недоволството си от грубата работа на полицията, цитирайки този случай. Вероятно реакцията на министър-председателя е поне морална компенсация за нарочения митнически служител, но подейства окриляващо на съвсем друг деятел. Изпълнителният директор на Мултигруп, вече бивш шеф на захарния Бартекс, Спартак Жаров даде пресконференция, на която стоеше някак оперено окуражен. Искаше да оповести обяснението си за атаките на МВР срещу Мултигруп, което прозвуча така: преразпределение на бизнессферите. Припомнена бе датата 7 септември, когато промишленото министерство създаде смесено дружество Захарни заводи- Горна Оряховица, с американската Глобъл Ю Ес консултинг. Ако и Дилян Дорон беше дал своя пресконференция, щеше да припомни друга дата - от 1994 г., когато той бе изхвърлен от захарния бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във