Банкеръ Daily

Общество и политика

АЕЖ- България алармира, че моторист е целунал репортерка от солидарност с Пулев

Асоциацията на европейските журналисти - България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения. Повод за реакцията е видеозапис от откриването на мотосезона  в София на 30 март, на който се вижда как моторист целува репортерката Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

"Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида. Призоваваме журналистическата общност да покаже категорично, че няма да търпи подобно отношение от никого. Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния", се казва в позиция на асоциацията.

В изявлението се обръща внимание на примера, който известни личности дават. С поведението си Кубрат Пулев насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си.

"Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”. Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права", се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във