Банкеръ Weekly

Общество и политика

АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЗАВЪРТА АМЕРИКАНСКИТЕ ПАРИ

Държавата ще гарантира всички инвестиционни кредити за обновяване на съоръженията в АЕЦ Козлодуй, заяви министърът на финансите Муравей Радев, след като сложи подписа си под гаранционното споразумение за заем от 77 млн. щ. долара от Ситибанк (Citibank). Той се отпуска по програмата за модернизация на 1000-мегаватовите пети и шести блок на атомната ни централа. Парите ще дойдат на два транша, с петгодишен гратисен период и съответно 10- и 12-годишен срок за погасяване. Условията на заема са изгодни за нас, коментира изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов. Лихвата по него била ЛИБОР плюс минимална надбавка. Гарант по кредита е експортно-импортната банка на САЩ Eximbank. Друг въпрос е, че парите в крайна сметка ще се завъртят през Балканите и ще се върнат в американски ръце, защото с тях ще се плати оборудването и работата на специалистите от американския енергиен гигант Уестингхауз. Тази фирма е определена за главен изпълнител на проекта. Така САЩ ще стимулира тежката си индустрия за сметка на българския данъкоплатец. Според изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Йорданов само за възнаграждения на служителите на американската компания ще заминат 11% от сумата на заема.


Ръководството на АЕЦ-а разчитало много на организациите, които ще финансират и ще работят по модернизацията на двата блока, да лобират да се удължи срокът на експлоатация на трети и четвърти реактор. Освен Ситибанк (Citibank) и щатската Ексимбанк (EXIMBANK), това са руската Росексимбанк и Европейският фонд за атомна енергия Евратом, представляван от Европейската комисия. Кредитите за двата 1000-мегаватови блока ще са общо до 380 млн. щ. долара, смята финансовият министър Муравей Радев. До две седмици ще се подпише и гаранционното споразумение за руското участие в проекта. То ще се изрази в кредит от 80 млн. щ. долара, който ще даде руската експортно-импортна банка, обеща председателят на Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) Иван Шиляшки.


Чуждестранните кредити ще осигурят 80% от финансирането, необходимо за модернизацията на хилядниците. Тя ще продължи около шест години. Повечето от останалите 20% трябва да осигури от собствените си средства Националната електрическа компания (НЕК). След преструктурирането й обаче и отделянето на АЕЦ Козлодуй като самостоятелно дружество остава въпросът откъде ще се вземат тези пари.


Уестингхауз обещава да привлече като подизпълнители български частни и държавни фирми. Според експерти от американската компания нейната практика била да ги избира чрез търг. Но той ще бъде обявен едва след като парламентът ратифицира гаранционното споразумение. Вече са водени някои разговори с Енергопроект, Рискинжинеринг,Емпро консулт и др.


На официалната церемония по подписване на гаранционното споразумение, изненадващо и за организаторите му от финансовото министерство отсъстваха двамата изпълнителни директори на атомната централа Антон Иванов и Йонко Гледачев. Затова кредитното споразумение подписа само Йордан Йорданов, докато от американска страна документа завериха вицепрезидентът на Ситибанк Джанет Хекман и изпълнителният директор на българския клон на банката Пламен Илчев. С гаранционното споразумение пък се ангажираха финансовият министър Муравей Радев, шефът на ДАЕЕР Иван Шиляшки и посланикът на САЩ у нас Ричард Майлс. На въпрос на в.БАНКЕРЪ защо се нарушава процедурата, Шиляшки отговори, че Антон Иванов ще подпише допълнително, защото в момента е в Европейската комисия в Брюксел. Там се разглеждали програмите за предсрочно затваряне на първи и втори ядрен блок.


Шефовете на АЕЦ Козлодуй все пак опитват да се презастраховат срещу евентуални бъдещи упреци и са поканили експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да оценят техническата и финансовата част от проекта на Уестингхауз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във