Банкеръ Daily

Общество и политика

Адвокати от ИБГНИ и ДБ спечелиха делото на протестиращ от БОЕЦ

S 250 f4325907 87fe 4909 a75f c20285adc9d2

Адвокат Минчо Спасов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и адвокат Полина Велчева от „Демократична България“ спечелиха делото на протестиращия от БОЕЦ Иван Калчев – Глиги.

Калчев бе обвинен, че на протест през август 2020 г., когато главният прокурор Иван Гешев събра всички прокурори на конференция в „Бояна“, протестиращият е нанесъл лека телесна повреда на полицай.

Съдът обаче е постановил оправдателна присъда и го е обявил за невинен вчера, 18 октомври. Калчев е бил гонен и арестуван и не е нанасял лека телесна повреда на униформен, постанови още съдът.

Интересното за двамата адвокати е, че Минчо Спасов е водач на листата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в Ямбол, а Полина Велчева е водач на листата на „Демократична България“ в Шумен.

От документите по делото става ясно, че СДВР и Жандармерията, охранявали протеста, са били под ръководството на Бюрото за защита при главния прокурор, обясни адв. Спасов.

Вестта съобщи и самата адвокат Полина Велчева днес при представянето на листата на "Демократична България" в Шумен.

"Един от арестуваните протестиращи граждани пред резиденция “Бояна” по време на национална среща на прокурорите през август 2020 г. е бил оправдан от съда", обяви адвокатът му и водач на листата на “Демократична България” в Шумен Полина Велчева. Тя съобщи новината при откриването на предизборната кампания в града в присъствието на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов.

Колоездачът Иван Калчев беше душен по време на протеста, но въпреки това беше обвинен, че е нанесъл телесна повреда на полицай. Впоследствие беше задържан за 24 часа в 6-о РПУ.

“Вчера съдът категорично каза, че не е извършено престъпление и произнесе присъда, че той е невинен”, заяви Полина Велчева, известна като „Адвокатът на протестиращите“. Тя допълни, че това е първото от този тип дела.

Велчева сподели още, че приоритет за Шумен като по-малък град освен работните места е и да се задържат младите хора в града. Тя подчерта, че за “Демократична България” приоритетни остават и здравеопазването, и образованието във всяка една област в страната.

От своя страна Христо Иванов каза, че ще работят активно за привличане на гласове за конституционни промени за реформиране на прокуратурата, както и за лустрация. 

“Не съм просто оптимист за правителство, а смятам, че наистина има съзряване. Текат сериозни промени в политическа обстановка. Над половината от политическите сили са нови формации”, заяви Иванов.

“Надявам се сега в парламента всички ще разговаряме, ще стигнем до съгласие, че ГЕРБ и ДПС като корупционния вирус трябва да останат карантинирани от властта. Дори и отстраняването на ДПС и мрежите, които градират около Сарая са елемент от лустрацията”, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във