Банкеръ Daily

Общество и политика

Адвокат подаде жалба срещу Борисов за агитация в деня на вота

"Подадох сигнал до Централната избирателна комисия срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за тежко нарушение на Изборния кодекс", съобщи във "Фейсбук" адвокат Емилия Недева. Тя посочва, че БНТ е пуснала 6-минутно изказване на бившия премиер, в което той нападна кандидата за президент Румен Радев и агитира в полза на другия кандидат Анастас Герджиков.

Борисов направи изказването си пред журналисти, след като гласува, като на въпрос за кого е гласувал обяви, че ще е "голям резил, ако Румен Радев стане президент". "Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите, пред един който ни вкара в международен скандал", каза още Борисов.

Адвокат Недева смята, че след като ЦИК е проявила принципност и реши миналата неделя да санкционира съпредседателя на ПП Кирил Петков заради обявяването на името на кандидат-президента, за когото е гласувал, "няма място за съмнение, че следва да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

"Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ, за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи", заявява още юристът.

Предстои ЦИК да се произнесе по жалбата на Недева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във