Банкеръ Daily

Общество и политика

Административният съд в Благоевград спря решението на ОИК за отстраняване на кмета Румен Томов

Административният съд в Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия, с което през миналата седмица бяха прекратени предсрочно пълномощията на Румен Томов като кмет на Благоевград.

Делото беше образувано след жалба на Томов срещу решението на Общинската избирателна комисия. В жалбата си той се позовава на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс.

След като Румен Томов беше отстранен от длъжност за неспазване на Закона за местното самоуправление и местната администрация, за временно изпълняващ длъжността кмет беше избран Ясен Попвасилев, до провеждането на нови кметски избори.

В определението, с което се спира предварителното изпълнение на решение №304 от 28 април на ОИК, съдията д-р Ваня Вълкадинова приема мотивите на инж. Румен Томов, че действието на Комисията причинява непоправима вреда на жалбоподателя - загуба на кметския статут, респективно на публичния интерес зад неговия избор, както и че прекратяването на пълномощията му е негативна оценка за моралните му качества и засяга доброто му име.

Самото определение  може да бъде обжалвано в седемдневен срок от ОИК. Нейният председател адв. Мартин Бусаров заяви пред БНР, че няма да го направи, тъй като след два дни - на 7 май от 10.30 часа, делото ще се гледа по същество. „След решението предстои ново заседание на Избирателната комисия, която ще подложи на гласуване решението, каквото и да е то”, допълни Бусаров.

Делото по жалбата на Румен Томов, чиито пълномощия като кмет на Благоевград бяха прекратени предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия, е насрочено за 7 май, на открито заседание на Административния съд.

Междувременно на поредното си извънредно заседание Общинската избирателна комисия в Благоевград е поискала от община Благоевград достъп до архивите от изборите през 2015-а, предаде БНР. То  е по повод искане на специализираната прокуратура.

Исканата от следователите и спецпрокуратурата справка касае времето от втория мандат на кмета  на Благоевград Атанас Камбитов.

През 2017 година  срещу него беше подаден сигнал от общински съветник за това, че в рамките на една седмица е осъществявал бизнес дейност и в качеството си на управител на дружество е разпределил близо 100 хиляди лева дивиденти. Тогава ОИК отказа да  прекрати предсрочно пълномощията му, заради явно нарушение на закона, а самият Камбитов твърдеше, че това  било техническа грешка и поиска от Окръжния съд  да  обяви за несъществуващо обстоятелството, че е бил  управител на фирма от 25 септември до 3 октомври 2017 година. Съдът потвърди този факт, но едва когато мандатът на Камбитов беше изтекъл.

По негова жалба обаче предсрочно бяха прекратени пълномощията на спечелилия изборите миналата година Румен Томов, който не беше заличил в срок името си като едноличен търговец, макар че дейността на фирмата му беше прекратена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във