Банкеръ Daily

Общество и политика

Административният съд в Благоевград не даде ход на делото по жалбата на Румен Томов

Административният съд в Благоевград не даде ход на делото по жалбата на Румен Томов, който беше отстранен от кметския пост в областния център с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в края на април.

Първото заседание по делото беше насрочено за днес, но заради нередовно призоваване бе отложено за 12 май следобед. В съдебната зала не се явиха нито жалбоподателят Румен Томов, нито неговият адвокат, които не са били открити на адрес.

След решението на ОИК за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия, в изпълнение на окончателното решение на Върховния административен съд, Румен Томов внесе жалба в Административния съд - Благоевград за спиране на предварителното изпълнение.

В мотивите, позоваващи се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, се казва, че незабавното решение на ОИК може да нанесе значителна или труднопоправима вреда както за кметския му статут, така и за публичния интерес на хората, гласували за него.

Съдът уважи молбата му и с определение спря изпълнението на решението, като насрочи дело за разглеждане по същество. Самото определение също може да бъде обжалвано от заинтересованите страни в седемдневен срок.

Междувременно на извънредна сесия Общинският съвет избра финансиста и зам.- кмет Ясен Попвасилев за временно изпълняващ длъжността кмет. Така към днешна дата правомощия да управляват общинската администрация имат и двамата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във