Банкеръ Daily

Общество и политика

Администрацията погна изборните неудачници

Централата на СДС, разположена на столичния булевард "Раковски" 134

СДС, АБВ, ДСБ и "Движение 21" са получили писма с уведомление от областния управител на София-град Николай Пехливанов, че до 14 юли трябва доброволно да освободят сградите, в които сега се помещават техните централи.

В отговора на областната администрация на запитване на в. "БАНКЕРЪ" се казва също така, че "указаният на политическите партии срок за освобождаване на имота от предишния областен управител е изтекъл. Областният управител на област София е провел срещи с ръководителите на политическите партии. Част от формациите са подали възражения към получените уведомителни писма. Други не са отговорили еднозначно дали планират доброволно да освободят имотите". При нежелание да сторят това Пехливанов ще пристъпи към следващата законова процедура - издаване на заповеди за изземване на държавните помещения.

Всъщност вратичка в закона позволява на четирите партии да останат в централите си, разположени в идеалния център на столицата, за неопределено време. "Действащото законодателство не предвижда срок за освобождаване на държавни имоти, в случай че те престанат да отговарят на нормативно установените изисквания. Затова и процедурата е аналогична на тази при прекратяване на всеки един договор за наем: предизвестие за прекратяване; покана за освобождаване; принудително влизане във владение на наемодателя. Срокът, в който се реализира процедурата, е различен за всеки конкретен случай", отбелязват от областната управа. Издадените заповеди за изземване подлежат на обжалване в съда и нищо чудно СДС, АБВ, ДСБ и "Движение 21" да се възползват от тази възможност, продължавайки и занапред да плащат наеми при изключително преференциални условия. Например

за седеметажната административна сграда (с изключение на партера), разположена на столичния булевард "Раковски" 134, "Съюзът на демократичните сили" дава месечно 8440 лева. "Демократи за силна България“ броят 1137.60 лв. на месец за част от партера и всички помещения на първия етаж на централата им на бул. "Витоша" 18 (с вход откъм "Кърниградска"). АБВ ползват помещения в административната сграда на ул. "Врабча" 23 срещу 4530 лева. А наемът на "Движение 21" за стаите на 4-ия етаж на бул. "Витоша" 12, което е в непосредствена близост до централата на ДСБ, е 984.62 лева.

Въпросните партии попаднаха в тази патова ситуация, след като претърпяха загуба на парламентарния вот през март. Всички те участваха в коалиции, но не успяха да прескочат 4-процентовата бариера и да влязат в 44-ото Народното събрание. АБВ на експрезидента Георги Първанов и "Движение 21" на Татяна Дончева се явиха заедно, но събраха едва 1.59% подкрепа. ДСБ бе част от надпартийното обединение "Нова република", но спечелиха само 86 984 гласа, или 2.59 процента. СДС участва в изборите в коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", която събра само 3.14% подкрепа. А според законовите разпоредби право да ползват държавен имот имат единствено политическите формации, които имат свои депутати или самостоятелно са спечелили 1% на последните избори. На практика, заради слабите си изборни резултати, изброените партии загубиха и правото си на държавна субсидия. (През 2016-а коалицията "Реформаторски блок", в това число ДСБ и СДС, е взела 3.35 млн. лв. държавна помощ. АБВ - 1.5 млн. лв., а "Движение 21" -  450 524 лева.)

За хората на Божидар Лукарски и ген. Атанас Атанасов сегашната ситуация не е новост. Те бяха на същото дередже и през 2013-а, когато отново останаха извън парламента. Тогава обаче късметът им се усмихна, след като кабинетът "Орешарски" скоропостижно падна, а на последвалите предсрочни избори и СДС, и ДСБ успяха да влязат в Народното събрание. По онова време интерес към централата на "Раковски" 134 проявяваше лидерът на НФСБ и днешен вицепремиер Валери Симеонов. Сега мераклия за нея е аптечният бос Веселин Марешки. През април той подаде заявление в областната управа на София с искане да получи държавен имот, в който да настани партията си. Варненецът се спря именно на емблематичната централа на СДС. Като алтернатива той посочи сградите на бул."Витоша" 18 и ул. "Врабча" 23, съответно на ДСБ и АБВ. Тогава пред "БАНКЕРЪ" лидерът на "Воля" обясни, че е поискал именно тези здания, тъй като предстои те да бъдат освободени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във