Банкеръ Weekly

Общество и политика

Адемов се обгради с доказани експерти

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов си подбра компетентен и опитен екип, който да разрешава проблемите с безработицата, трудовия пазар, политиките по доходите и пенсионната система. Най-тежка ще е задачата на Росица Стелиянова-Янкова. Тя ще отговаря за съживяването на пазара на труда и за работата по оперативната програма Развитие на човешките ресурси. Над 0.5 млрд. лв. европейско финансиране все още не са гарантирани и от Стелиянова най-вече ще зависи дали ще ги усвоим. Малцина се съмняват в нейния експертен потенциал и в двете направления, тъй като до септември 2011-а тя бе директор на Агенцията по заетостта. Стелиянова обаче изненадващо подаде оставка по лични причини, която бившият социален министър Тотю Младенов прие. След неочакваната раздяла Младенов каза, че досегашният изпълнителен директор е успял да навакса доста забавени плащания по Развитие на човешките ресурси.


Росица Стелиянова бе назначена за шеф на Агенцията по заетостта от бившия социален министър Емилия Масларова през юни 2009-а. Била е също съветник и изпълнителен секретар по пазара на труда в КНСБ. Работила и е като юрист в Държавен фонд Земеделие, както и във фонд Тютюн.


Лазар Лазаров ще отговаря за политиката по доходите и осигурителните отношения. Той бе заместник-министър на труда и социалната политика в кабинета на тройната коалиция. Наблюдавал и координирал е дейността на дирекциите Политики и стратегии, Жизнен стандарт и социална сигурност, Индустриални отношения, отдела за управление при кризи в дирекция Финансово стопански дейности и управление на собствеността, както и на Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда. Бил е част и от надзорния съвет на Националния осигурителен институт, работил е в Икономическия и социален съвет, а също и в Българската стопанска камара.


Третият заместник-министър ще е Светлана Дянкова, досегашен експерт към парламентарната социална комисия. Тя е била депутат в 37-о и 38-то Народно събрание, член на социалната и образователната комисии, експерт и председател на Комисията по труда и социалната политика. Дянкова познава в детайли социалното законодателство на България и на Европейския съюз. Политическата й кариера е свързана със СДС и ДПС. Тя беше член на висшето ръководство в партията на Иван Костов, но влезе в остър конфликт с Командира заради несъгласие с коалиционната политика на сините. Дянкова бе сред радетелите за отварянето на демократите към движението на Симеон Втори и други десни политически формации и беше изключена от политическата формация след скандално заседание, на което Националният съвет на СДС отлюспи Христо Бисеров и Йордан Цонев. Впоследствие тя бе в ръководството на парламентарната група на Бисеров и Цонев ЕКИП. На изборите през 2009-а е кандидат-депутат от ДПС, но не успява да влезе в парламента. Работила е като главен експерт в Министерството на образованието, както и в Комисията по здравеопазването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във