Банкеръ Daily

Общество и политика

Адекватна Covid-мярка е реформа в данъчната система, посочи Георги Вулджев

Правителството досега не е правило толкова щедри бюджети. За първи път има такова масово увеличаване на социалните помощи и това не се правеше в години на икономически растеж, а се прави сега, по време на криза. Това е много лош подход към фискалната политика, защото сега трябва да се мисли как могат да се оптимизират разходи и как при приходите могат да се въведат политики, които биха стимулирали икономически растеж, инвестиции и възстановяване на пазара на труда“. Това коментира пред БНР Георги Вулджев, от Експертния клуб за икономика и политика.

По думите му „не може да се твърди, че социалните мерки са насочени към икономическите проблеми, създадени от коронакризата“:

„Увеличават се разходите за заплати на държавните служители, които нито са загубили работни места, нито са загубили заплати. Пенсионерите също не са загубили доход. Тези разходи не са насочени към хората, пострадали от кризата, за да се твърди, че това възстановяване на потреблението ще доведе до възстановяване на икономиката“, изтъкна икономистът.

В предаването „Нещо повече“ експертът посочи адекватните мерки:

Да се помисли как да се реформира данъчната система, за да се привлекат повече инвестиции и да се стимулират инвестициите в България… Опции има, но не се мисли в тази посока... Вече минахме периода, в който чрез директна ликвидност и чрез директни пари имаше смисъл да се стимулира запазването на работни места. Сега трябва да се помисли дългосрочно. Не можеш дългосрочно да раздаваш пари от държавния бюджет“, посочи експертът.

Според Вулджев, „ако се наложи второ карантиниране на държавата, това би имало доста катастрофални последици за икономиката и за държавната хазна“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във