Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ ще подкрепи бъдещия кабинет

Парламентарната група на АБВ ще подкрепи предложението направено от ГЕРБ за съставяне на правителство. Това заяви председателят на групата в Народното събрание Ивайло Калфин на пресконференция.

Георги Първанов заяви от своя страна, че се надява на солидно партньорство. "Националният съвет на АБВ е одобрил Ивайло Калфин да бъде вицепремиер по труда и социалната политика в новия кабинет", съобщи още той.

Калфин сподели, че в програмната декларация има над 40 мерки, които изцяло съвпадат с това, което АБВ е поело като ангажимент към своите избиратели. Според него самата програмна декларация няма как да отрази напълно желанията и платформата на всяка една политическа партия, но в документа всяка формация може да види своите приоритети.

"Реформите в съдебната система, здравеопазването и здравеопазването са важни теми за изработването на политика и те са залегнали в този документ", каза Калфин. "За нас това е смисълът на правителство. Ако се окаже, че то не иска, неспособно е и не може да върви с тези реформи, то тогава текстът, който подписваме сега ще увисне", сподели Калфин.

И определи, че един от най-спешните въпроси, които трябва да бъдат разгледани е този с изборното законодателство, което да разпределя мандатите по-справедливо както, темата за задължителното гласуване и демографския проблем.

Друга залегнала идея в програмата декларация е да се даде възможност един законопроект, подкрепен от над 10 хил. граждани да може да бъде предложен за разглеждане и приемане от Народното събрание.

По сектори в социалната сфера се предвижда ангажимента за повишаване на трудовите договори, какво и увеличаването на пенсиите в унисон с икономическия растеж. Пенсионната реформа ще бъде обвързана с демографските параметри, както и продължителност на живота. Възрастовата група за пенсиониране на хората от първа и втора категория ще бъде замразена за следващите две години, както и е поет ангажимент за почасово заплащане.

"Ще бъдат увеличени енергийните помощи, като те ще бъдат достъпни за над 500 хил. домакинства, което е двойно увеличение", каза Калфин.  Той допълни, че развитието на икономика ще бъде в унисон със седемгодишното планиране на бюджета в Европейския съюз.

Друг приоритет ще бъде Министерството на туризма, както и да бъде облекчен риска при фалит за хората от малките и средни предприятия, за да им се дава втори шанс.  Хората ще имат по-голям достъп и безплатен достъп до публичната информация и ще бъде развита стратегия до 2030 година, както и дългосрочна такава до 2050 година, а България ще продължи да развива ядрената енергетика.

Други промени в енергетиката се свързват с ДКЕВР и независимия състав на комисията, както и продължаване на мораториума върху шистовия газ.  Газопроектът "Южен поток" ще продължи да се развива, но само при съотстветствие с европейското право на Европейския съюз. Промени в образованието ще бъдат във връзка с въвеждането на дуалната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във