Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ с остра критика към президента Радев заради позиция срещу Русия

Политическа партия АБВ поиска президентът Румен Радев да обясни с какви мотиви е подкрепил декларацията, приета този месец на срещата на държавните глави на източноевропейските страни-членки на НАТО във Варшава. Документът осъжда действията на Русия, като я представя като основна заплаха за НАТО, наред със събитията в Близкия изток. С декларацията се одобрява допълнителното разполагане на военни сили в Прибалтика и Черноморието.

"Защото в текста на този документ се отбелязва с дълбоко притеснение, че: „Русия продължава многостранните си дестабилизиращи действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на Алианса“. Считам, че тук господин Радев е длъжен да обясни на българското общество какво точно го е мотивирало да подкрепи този текст. Защото думите „многостранни дестабилизиращи действия и политики“ трябва да имат и конкретно съдържание и затова нашият държавен глава трябва да обясни на обществото ни какъв е неговия мотив да подкрепи точно този текст“,  заяви по време на пресконференция в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков.

Той цитира и други части от подкрепената от Румен Радев декларация, в които се посочва, че Руската федерация носи отговорност за дестабилизирането на Източна Украйна, че застрашава териториалната цялост на Грузия, че се намесва във вътрешните работи и на Молдова: „Тук също трябва да има ясен разяснителен режим какво се има предвид“, заяви Петков.

По думите му в документа се говори и за приветстване на усилията за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море и Прибалтика, което не кореспондира с позицията на българското правителство по въпроса отпреди време. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във