Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ с мераци за членство в Партията на европейските социалисти

АБВ ще кандидатства за член на Партията на европейските социалисти, чийто лидер е Сергей Станишев. Това съобщи пред бТВ зам.-председателят на партията Румен Петков. Засега БСП са единствената българска формация, която е член на ПЕС.

Румен Петков обяви, че АБВ няма как да подкрепи правителството, ако то бъде създадено с етикета "десен". „Ние ще кандидатстваме в ПЕС, така че участието ни в дясно управление няма как да се случи“, каза още той. Според него няма лява и дясна стабилност.

Петков пак повтори позицията на партията си, че АБВ би станала част от мнозинството и би подкрепила програмата на правителството, ако в нея влязат някои от приоритетите на формацията. Сред тях са коледни добавки за пенсионерите, пенсионната реформа, която да гарантира, че възрастта за пенсиониране ще е адаптирана към продължителността на живота у нас.

Румен Петков коментира и офертата на ГЕРБ Радан Кънев да стане премиер на следващия кабинет. „Отговорността е ГЕРБ да излъчи премиер. Другото не е редно, не се вписва в демократичните принципи на Европа“, коментира още зам.-председателят на АБВ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във