Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ решава утре дали да подкрепи кабинета

АБВ ще отговори дали ще подкрепи правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, както и дали ще приеме министерски пост, едва след като мине Националният съвет на партията. Пленумът на партията е насрочен за утре от 14 часа. Това съобщи зам.-председателят на партията Румен Петков, който излезе първи от стаята, в която текат четиристранни разговори между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Той увери, че преговорите се водят по конструктивен начин, но не пожела да отговори дали Ивайло Калфин ще поеме социалното министерство.

По-късно в предаването на БНТ "Още от деня" Румен Петков разкри, че по различни политики са постигнали единомислие с ГЕРБ. Те са свързани със социалната сфера, пенсионната реформа, енергийни политики и т.н.

След като първоначално консултациите се водиха в двустранни формати – първо между ГЕРБ, РБ и ПФ, а след това и между ГЕРБ, РБ и АБВ, разговорите за формиране на кабинет прераснаха в четиристранни. Екипите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ седнаха заедно на масата на преговорите.

До интензивните преговори в парламента се стигна, след като Патриотичния фронт отказа да подкрепи програмата на бъдещото правителство и така го оставиха без мнозинство.

Очаква се по-късно тази вечер да бъде оповестен крайният вариант на управленската програма на новото правителство.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във