Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ разкритикува партньорите си заради липсата на диалог

Председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов отправи остри критики към начина на работа на управляващата коалиция, част от която е и самата партия. "Конят се впряга зад каруцата", заяви той в декларация по повод началото на новия политически сезон.

Като пример за това той посочи решението на парламента за прехвърлянето на осигурителните вноски от частните фондове към НОИ, което предизвика сериозни спорове и се наложи правителството да доуточни детайлите месеци след приемането на законовата поправка от Народното събрание.

"В парламента се създаде прецедент и вече не е единствен, дори се превръща в неприятна тенденция в законодателната ни практика. Първо се вземат решенията, а след това се мисли за последствията и се налага коригиране", коментира той.

Борисов припомни, че на дневен ред стоят важни реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието.

Според него единственият начин при такива сложни системи е системният подход и не бива първо да се решава един частен случай, а след това да се мисли като цяло.

Той разкритикува и поведението на коалиционните си партньори, защото често налагат спешни срокове без спазване на елементарната практика за предварително съгласуване, което определи като "притискане до стената и не е добра парламентарна практика".

Борисов определи като лоша практика в парламента и начинът, по който се водят дебатите - обиждане, лошо поведение, конфронтация между парламентарните сили, което пък се пренася и в обществото.

Той призова през новия политически сезон депутатите да се върнат към диалога между политическите сили, който беше поставен от ГЕРБ още при сформирането на правителството и се доказа в сериозни парламентарни ситуации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във