Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ постави условие на БСП за подкрепа на вота на недоверие

АБВ постави условие на левицата да подкрепи готвения вот на недоверие само, ако за подобен ход се договорят на среща лидерите на двете формации - Георги Първанов и Корнелия Нинова, и то по инициатива на БСП. Това заявиха пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС Кирил Цочев и говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

В противен случай, подписи няма да има, категоричен е Цочев, макар че, по думите на Тодорова, по принцип има основание за вот на недоверие заради външната политика. След отказа на Корнелия Нинова да продължим преговорите за обща президентска кандидатура, доверието е силно подкопано и рискуваме, ако водим преговори, след това да кажат, че нашите мотиви са по-добри и да се откажат от този вот, обясни позицията на групата Тодорова. Тя добави, че са били проведени неформални разговори, но от АБВ не са съгласни на такъв диалог, защото въпросът бил лидерски и политически.

Преговорите трябва да се водят по официалния ред, не може на парадния вход да не желаят комуникация с нас, а през задния, когато е нужно, да искат да ни употребяват и да търсят подкрепа, подчерта Мариана Тодорова. По думите й, укорителен е вчерашният опит на правителството да бъде залъгано обществото, защото още от самото начало личало, че няма ясна подкрепа за Бокова, дори е имало колебания за самата номинация. Но те трябваше да са искрени, опитаха се да изиграят сценария за слабото представяне, за да тушират напрежение сред обществото, смята говорителят на ПГ на АБВ.

Тодорова посочи, че депутатите на Първанов няма да бойкотират пленарните заседания, защото кампанията и изборите не са оправдание да не идват на работа, а те изпълняват задълженията си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във