Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ остава извън управлението, но ще подкрепя отделни политики

АБВ не изключи възможността да сключи споразумение по определени политики и така да стане част от подкрепящо парламентарно мнозинство, но без да участва в управляваща коалиция. Това обясни лидерът на парламентарната група на партията Ивайло Калфин след края на консултациите при президента Росен Плевнелиев. АБВ е първата партия, с която държавният глава преговаря преди да връчи мандат на най-голямата партия за съставянето на нов кабинет.

"Ако нашите приоритети намерят място е едно такова споразумение и има възможност те да бъдат изпълнени, то тогава можем да подкрепим правителството. Ако обаче това не се случи, няма как да подкрепим политики, които са различни от нашите", подчерта Калфин.


В същото време той бе категоричен, че трябва да има правителство, защото ако се проведат нови избори през зимата, това ще е много безотговорно от страна на политиците. Той потвърди позицията на партията си, че депутатите от нея ще подкрепят управляващите по теми, които са важни за страната.


Президентът е поставил и въпроса за поетите ангажименти на страната ни към ЕС. Става въпрос за реализирането на 33 реформи, които трябва да се случат до 2016 година. "Този въпрос отсъства от разговорите, макар че е много важен, защото от реформите зависи дали ще получим парите по еврофондовете", коментира председателят на парламентарната група на АБВ.

АБВ и Плевнелиев са сближили позициите си и по тема, свързана със създаването на нова институция в бъдеще. Става въпрос за формула, която в ЕС се нарича конвент. Това е институция, в която депутати, представители на научните среди и практици обсъждат и предлагат различни политически и законодателни промени. Хората на Първанов са предложили идеите да бъдат подложени на референдум, който да се проведе заедно президентски избори през 2016 година. На срещата е обсъдена и идеята за увеличаване на правомощията на държавния глава.

Калфин не пропусна да коментира и публикувания в медиите списък с вложители в КТБ, сред които фигурира и името на Георги Първанов с депозит от 80 млн. лева.

"Това е поредната лъжа, която цели да се отвлича вниманието от проблема с КТБ", смята той. За него цялата ситуация с банката е свързана с това, че тя е урок как не се управлява един процес на финансова нестабилност. За пореден път от АБВ потвърдиха, че след приключване на случая "КТБ" ще искат информация за това какво, как и защо се е случило и ще настояват в това да бъде въвлечен и Европейският банков орган, защото имало европейски политики, от които няма да е лошо да се поучим.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във