Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ няма как да подкрепи десен кабинет, категоричен е Румен Петков

АБВ няма как да подкрепи десен кабинет. Това стана ясно от интервю на Румен Петков пред БНР. След консултациите при президента вчера, от АБВ не изключиха възможността да сключат споразумение за подкрепа на определени политики на следващия кабинет, ако те се покриват с приоритетите им. От коментара на Петков обаче изглежда, че това не е така. 


Някои от колегите в Изпълнителен съвет на АБВ с чувство за хумор казват: „Добре че са медиите  да разберем в какъв формат ще участваме в едно следващо управление". Първо - АБВ е лявоцентристка формация и на предния си национален съвет взехме решение да кандидатстваме за членство в партията на Европейските социалисти.  Второ - ясно сме казали, че АБВ няма как да подкрепи десен кабинет.


Според Петков е важно е до дни да има яснота как ГЕРБ си представят управлението. По негово мнение на България е нужно мнозинство, което има политическа плътност. "Моето усещане е, че ГЕРБ и Бойко Борисов нямат проблем с мнозинството. Дали ще бъдат митичните 13 депутата от Реформаторския блок, дали ще бъдат 15-ина от разпадащата се „България без цензура", дали ще бъде подкрепа на ДПС за правителство на малцинството, аз мисля, че ГЕРБ няма проблем с мнозинството, а има проблем с политическата легитимност на мнозинството. 

Петков е категоричен, че АБВ няма да подкрепи пенсионна реформа, която се изразява в механичното повишаване на възрастта за пенсиониране. От друга страна партията ще настоява за приемането на енергийна стратегия и създаването на анкетна комисия, която да направи оценка на действията в последните години на сектор „Енергетика".

Ако в правителството, което ще излъчи 43-тото НС  има хора, които формално служат на други държави, служби и институции, лично аз ще бъда обезпокоен, а мисля че и повечето български граждани, допълни той.

Много се надявам да няма такива хора, защото ние имаме достатъчно сериозни и подготвени българи, които се подписват на кирилица, които не се притесняват от майчиния ни език, които служат на род и родина, не защото искат в биографията им да пише, че са били министри за три месеца или 3-4 години, а защото изповядват патриотизъм, който е европейското разбиране за национално развитие, добави още Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във