Банкеръ Weekly

Общество и политика

АБВ намери себе си вляво от БСП

Лидерът на АБВ Константин Проданов и партийната му заместничка Мариана Тодорова.

С новия си лидер Константин Проданов АБВ започна да придобива все по-отчетлива лява физиономия. Толкова лява, че дори вече се позиционира вляво и на БСП. Много от идеите на двете формации в икономиката, данъчната и социалната сфера, както и във външната политика се припокриват, но предложенията на азбукарите са по-радикални.

Докато експрезидентът Георги Първанов ръководеше партията, тя се луташе между лявото и дясното в опит да се разграничи от БСП. Затова и сравнително лесно влезе в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов - нещо, което Проданов безапелационно определи като грешка. Защото размитата идеология и разкраченото положение обърквали избирателите. Ако не броим някои добри идеи в отделни области и законодателни инициативи, то АБВ нямаше ясно изразена идеология, която рязко да я отличава от другите политически субекти. В 43-ото Народно събрание депутатите й ту гласуваха заедно с ГЕРБ и коалиционните партньори от Реформаторския блок и Патриотите, ту подкрепяха предложения на БСП. Което не се промени особено дори след като нейните представители напуснаха кабинета.

Константин Проданов зададе твърд ляв курс още от момента, в който пое партийното кормило на конгреса през януари. Два месеца по-късно твърди, че предшественикът му Георги Първанов не му се бърка, не дава непоискани съвети, помага на АБВ, но не напътства председателя. От една страна, това е трудно за вярване, като се има предвид голямото политическо его на бившия президент. Но от друга - увереността и праволинейността на Проданов, както и постепенната промяна в идеологическия курс и физиономията на формацията го доказват.

Коалирането на АБВ с "Движение 21" на Татяна Дончева за предстоящите предсрочни парламентарни избори също беше интересен ход. Още повече след като Дончева обясняваше, че "няма ляво, няма дясно" и сякаш се стремеше към сближаване с такива по-радикални десни партии като ДСБ. (Да си спомним, че тя беше горещо аплодирана на форум, проведен от Радан Кънев преди около година.) Сега АБВ и "Движение 21" седнаха на една маса и постигнаха компромис помежду си не само за да се постигне някакво окрупняване на раздробеното ляво пространство извън БСП, но и като алтернатива за левия избирател. И даже слоганът им за този вот показва това: "Модерните вляво".

Двете формации са си поделили областите, в които основно ще работят и в които имат идеи. АБВ е концентрирана върху бедността, доходите и демографската криза, които са пряко свързани с икономиката, социалната и данъчната политика. Приоритет на хората на Дончева пък са реформата на съдебната система, включително и на прокуратурата, и радикални промени в конституцията. Техен "специалитет" са и мерките за борба с корупцията.

"Решаването на демографския проблем минава през решаване на проблемите на бедността, на социалното неравенство. До голяма степен негативните демографски процеси са следствие от ниското качество на живот, липсата на работни места, липсата на адекватно заплащане, на добро образование и здравеопазване. Всичко минава през решаване на проблемите на бедността. Ние имаме пакет от икономически и социални мерки, изцяло конкретни, прагматични, работещи и доказали ефективността си", изтъква Константин Проданов. По думите му, като начало е необходимо да се промени структурата на икономиката, за да започне да се развива. Той продължава твърдо да държи и на премахването на плоския данък, докато от БСП се разколебаха и започнаха да лансират някаква по-мека схема за увеличаване на облагането.

Второто нещо, от което новият лидер на АБВ не отстъпва, е, че държавата трябва по-активно да се намеси с инвестиции в икономиката и да поеме ролята на стратегически инвеститор. Освен всичко друго коалицията е за забраната на концесии и приватизационни сделки, отнасящи се до националното богатство. Което да бъде съпътствано и от нов тип съдебна реформа.

Колкото до позицията на АБВ за членството на България в ЕС и НАТО, както и за отношенията с Русия, те напълно съвпадат с тези на социалистическата партия. Проданов не поставя изобщо под съмнение геополитическия избор на страната, който е направен отдавна и е необратим. "Това, че имаме скептицизъм към Брюксел, не означава, че ще ходим в Евразийския съюз или на друго място - пояснява той. - Но не означава също, че под нечие външно влияние трябва да се караме с държави, с които имаме  традиционни културни, духовни  и търговски връзки. България има уникалния шанс да бъде мост между ЕС и Русия, а не да играе ролята на ястреб в една атака срещу Руската федерация."

С други думи, обединението на АБВ с партията на Дончева има и ясна лява идеология и нови фигури, но дали това ще е достатъчно, за да се наложи на политическата сцена и да влезе в 44-ия парламент? "Ситуацията около новата коалиция между АБВ и "Движение 21" може да се обобщи с "добри идеи, малък ресурс". Кадровият дефицит личи в листите. Не само двамата лидери Проданов и Дончева водят по две листи. Същото важи за редица по-разпознаваеми лица - ген. Михо Михов, Румен Петков и други. Възходящият тренд на БСП очевидно изсмуква структурите им", е мнението на политолозите.

Константин Проданов не желае отсега да говори за евентуални следизборни коалиции. "Първо, да видим кой с какъв резултат ще влезе, каква платформа и какви принципи ще защитава в Народното събрание", отбелязва той. Но уточнява, че АБВ и сегашният й партньор в никакъв случай няма да търсят взаимодействие на всяка цена с всеки само за да бъдат част от властта или "да се наместим в някаква хранителна верига". Заместничката му Мариана Тодорова пък допълва: "АБВ поема един ляв завой, с по-отявлена лява и социална политика и с оглед на запазването на нашата идентичност, ние не бихме могли да участваме в дясноцентристки коалиции, което изключва взаимодействието с партии като ГЕРБ и "Воля", които са по-популистично настроени." Очевидно обаче не се изключва възможността да се седне на една маса с БСП, тъй като близостта им с нея е най-голяма във всяко отношение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във