Банкеръ Weekly

Общество и политика

АБВ като оплаквачка

Напоследък идеолозите на АБВ се държат като оплаквачки. Виновни за срива на доверието към тях се оказаха медиите, министрите, ДПС, БСП, международното положение. Странно е мълчанието им относно кухите и безсмислени понякога хрумки на ГЕРБ. Но... кой знае? Може би времето ще покаже кой с кого, къде и как работи за националните интереси на България.


Причината за неспокойното поведение на азбукарите е ясна. Изборите за Брюксел чукат на вратата, а гласоподавателят не ги разбира. Данните на почти всички соцологически агенции сочат, че рейтингътим пада и за тях ще е проблем да вземат дори един мандат за Брюксел.


И ето ви българският президент Георги Първанов (2002 - 2012 година)с тезисно интервю по една телевизия, която откровено симпатизира на Бойко Борисов. "Има партии, които имат по цяла страница в печатните издания, без да имат някаква новина", заяви отлъченият от "Позитано" 20 бивш председател на столетницата. Попитан кои са тези партии, Първанов посочи: "Основните партии са - едната на едната страница, другата на друга.Това са пари. Това са офертите на голяма част от медиите."Първанов не пожела да влиза в конкретика, обаче


не пропусна да ухапе журналистиката

Това опирало до ценности. Отделен е въпросът, че кампанията не е стартирала официално. Че всяка медия има право сама да избира темите на публикациите си. Че по закон партиите сключват договори с предпочитани от тях вестници, радиа и телевизии. Че тв изявите на Първановите хора през последните седмици струват много повече от една-две вестникарски страници. Ако въобще говорим за купуване на ефир. Засега вярваме на водача на АБВ, че работят на ползу роду, че спонсорите им са малко и дават от 200 до 1000 лв. за кампанията.


Второто внушение от същата тв изява на човека, който в продължение на десет години по конституция беше обединител на нацията, имаше за цел да вбива клин между двете съуправляващи партии. Според Първанов изпитото на една маса кафе в Кърджали на 22 март между лидерите на ГЕРБ и ДПС Борисов и Лютви Местан било знак, че можело да има "преконфигуриране". Жалко, че Първанов не пожела да види причината и следствието от това прословуто кафе: ДПС получи още едно място в ЦИК, бюлетините бяха опростени, за да е в час по-малко образованият избирател, ГЕРБ взе своето в лицето на заместник-шефа на избирателната комисия и толкова. Новата конфигурация в българската политика може да има единствено и само след предсрочни избори, каквито обаче засега не се задават. За това говорят ясно и проучванията, и изявите на мъжете, в чиито ръце е кормилото на държавата (тук не включваме главата на президентската институция).


Обаче


на Първанов му се привидяха и предсрочни избори

за национален парламент. Те били належащи, защото Народното събрание не работело, произвеждало скандали и т. н. Агонията по страната била страхотна. И тук баш азбукарят изплю камъчето: преди около три седмици искал среща с премиера, а оттам засега нямало ни вест, ни кост. Може би и по тази причина зрителите чухме предизборно къде по-точно им е тесен чепикът на азбукарите. Интересували ги парите за общините и "грубите" уволнения. На уважаемия Първанов ще припомним само, че по новата програма за развитие на селските райони са предвидени близо 630 млн. лв. за общините. А приказки от рода на "четох в официоза на БСП, че ще отстранят от структурата си в Кърджали техен човек, защото си разменил няколко думи с мен", звучат като цитат от седянка на селския мегдан. Не отиват някак си на човек с опит в голямата политика.


Виж, в поведението си спрямо Русия от АБВ са последователни. След като в понеделник военният министър Ангел Найденов заплаши Москва с НАТО по отношение на колективната отбрана и свързвайки ученията на алианса в Черноморския район с конфликта в Украйна, Първанов отсече: "Държат се като ястребите на Европа". А от "Атака", другата проруска партия в България, обясниха в прав текст, че плащаме огромен членски внос, без въобще да имаме нужда от участие в НАТО.


На свой ред пък Румен Петков разпрати разтърсващ среднощен имейл, в който констатира абсолютно неоснователно заключението си за блокажа на проектите "Южен поток" и "Белене".


Пак тези дни бившият плевенски кмет и вътрешен министър, който допреди две години отговаряше за връзката между БСП и ДПС,


би камбаната по следния начин:

"Орешарски подготвя Пеевски 2. Премиерът допусна 27-годишeн заместник-председател на младежкото ДПС да стане новият член на борда на директорите на НЕК."


Сетне Петков обясни, че прототипът на Пеевски се казва Мустафа Ахмедов. И нападна правителството, естествено. Като че ли Петков не е бил в изпълнителната власт. Като че ли не знае, че в бордовете на държавните фирми се назначават политически кадри на подкрепящите управлението партии.


Като за капак Първанов, който реанимира АБВ само и само за да е лидер на нещо, каза, че се подготвя купуване на гласове за вота на 25 май. Това го вършели големите партии - и отляво, и отдясно, не изключи и ДПС. Без да отговори на обвиненията на национален всекидневник, че емисари на АБВ предлагали за изборите по 150 лв. на калпак. Без да изпита и грам угризение, че по време на двата си президентски мандата той беше държавен глава, издигнат от БСП и твърдо подкрепен от ДПС.


Без тях неговата възходяща политическа кариера нямаше как да се осъществи.


Впрочем нека си припомним ролята на оплаквачката. Тя се е появила, за да поема част от скръбта на опечалените (в случая считай "Атака" и ГЕРБ) и да я изразява публично, преекспонирайки я. В наши дни види се, че оплаквачката АБВ прибавя към поведението на героинята си едно засилване на мъката, като се има предвид многото теми в книгата за оплаквания от властта под мотото "Горката аз".

Facebook logo
Бъдете с нас и във