Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ избира нов лидер

Партия АБВ се събира днес на конгрес в зала 1 на НДК, за да си избере нов лидер и ново ръководство. Това е първата смяна на лидера на АБВ, откакто бе създадена през 2014 г.

Мотото на конгреса е „Промяната започва от нас”. Основателят на партията и досегашен лидер Георги Първанов и неговите заместници Румен Петков и Ивайло Калфин се оттеглиха от постовете си в края на миналата година. Това се случи след лошите резултати на кандидата за президент на партията Ивайло Калфин.

Дневният ред на конгреса днес предвижда политическо слово на Първанов, обсъждане на политическа платформа, която ще бъде представена от Ивайло Калфин, и отчет на парламентарната група на АБВ от Мариана Тодорова. След това ще бъде избран новият председател на партията, съобщи Би Ти Ви.

Номинирани за лидерския пост от структурите на партията в цялата страна са: Константин Проданов, финансов експерт на АБВ, Николай Илчев, председател на общинската структура на АБВ във Велико Търново, Ивайло Калфин, Мариана Тодорова, Марин Киров, председател на правния съвет на партията, Владо Маринов, председател на АБВ в Пловдив, Румен Петков, Георги Първанов, Трендафил Величков, член на Изпълнителното бюро на АБВ и говорител на партията.

Петков и Калфин си направиха самоотвод. По неофициална информация новият лидер ще е Константин Проданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във