Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ иска референдум за шистовия газ заедно с местния вот

Референдум за добива на шистов газ да се проведе заедно с местните избори. Тази идея лансира лидерът на АБВ Георги Първанов пред десетки членове и симпатизанти на партията по случай първата годишнина на формацията, съобщи "Дарик радио".

По думите му решението дали България да добива шистов газ трябва да бъде взето от гражданите. Първанов коментира и стабилността на кабинета.

„Съдбата на кабинета зависи от неговата работа, а не от прищевките на определени политически сили", коментира той.

Референдумът за шистовия газ може да се включи към референдума за въвеждането на задължително гласуване. Към него АБВ ще добави и въпрос за мажоритарно гласуване и смесена изборна система, посочи Първанов:

„Възобновяването на полемиката по повод добиването на шистов газ - чух от устата на премиера, разбира се, с уговориката, че това сега не може да стане. Но можем ли да мислим тогава, когато ще има сигурна техника и технология. Кой определя, че тази технология е сигурна? И сега има такива, които твърдят точно това", смята лидерът на АБВ.

В коментара си за правителството Първанов изтъкна, че управленската програма на кабинета, която предстои да бъде гласувана „не е лоша", но не е и добра.

От речта на Първанов стана ясно още, че АБВ ще подаде ръка за открит диалог, за търсене на общи действия и за участие на местните избори с общи кандидати на всички леви и центристки партии в България. 

"Надявам се да оставим назад във времето пренебрежението и високомерието, няма малки и големи. Ние не просто трябва да покажем автентичната българска левица, но и модерната българска левица, която не само решава проблемите на традиционните социални слоеве - пенсионерите, на хората с увреждания, но инвестира в предприемчивите, в бъдещето на нацията.Това трябва да постигнем заедно и аз се надявам, че отговорът ще бъде положителен", посочи Георги Първанов, цитиран от пресцентъра си.

Той подчерта, че само за година АБВ се утвърждава като социален коректив в парламента и в българската политика.

"Искам да окуража разколебаните, трайните резултати идват трудно. Видяхме лесните победи на някои други, как се стопиха за броени дни в новия парламент. Но трудно постигнатото е добра изходна база за разширяване на влиянието ни. Това е нещо, в което аз твърдо вярвам", каза Първанов.

Председателят на АБВ постави пет основни приоритетни задачи пред формацията - развитие идентичността на партията, утвърждаване на водещата й роля в търсене идейните параметри на образа на левицата на бъдещето, изграждане на широка и ефективна организационна мрежа в цялата страна, укрепване на централните ръководни органи на партията, коректен, взаимноизгоден диалог с партиите от левицата и центъра за консолидация с оглед на предстоящите изпитания, както и постигане на резултат на местните избори, който да покаже качествено ново равнище в развитието на АБВ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във