Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ и партията на Дончева преговарят за алтернативен ляво-центристки блок

S 250 e6e7761b a62d 4032 823c 1559c5e2d109
S 250 2394533a dd18 4baa a361 38d7b85c1f0f

Амбицията ни е да създадем алтернативен ляво-центристки блок, съобщи новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов

„Днес направихме един предварителен, но обстоен разговор с „Движение 21“. Той е резултат от мандата, който получи нашето ръководство за търсене на възможно коалиционно партньорство в ляво-центристкия и патриотичния спектър. Нашето виждане е, че е необходимо прагматично да търсим разширяване на нашето влияние чрез потенциални партньорски формации, с които имаме допирни точки“, обясни Проданов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че разговорът е бил плод на осъзнато взаимно желание, че той трябва да се проведе.

„Мисля, че нямаме непреодолими различия в основните си приоритети. Допълваме се взаимно в много от сферите. Мисля, че електоратите ни са сходни като идейни виждания и позициониране в политическото пространство. Оценявам високо разговорите, които проведохме днес, но предстои те да бъдат продължени“, допълни Проданов.

Според него ще бъде необходимо да изчистят всички точки и сфери, по които биха могли да имат някакви различия. „Напълно нормално е да не стане всичко само с един разговори“, добави лидерът на АБВ. 

Председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева допълни, че са стартирали тези преговори, приемайки предложението на АБВ за евентуално постигане на коалиционно споразумение и общо явяване на следващите парламентарни избори. „Запазваме като ключова радикалната съдебна реформа. Дали ще се споразумеем за общите приоритети, е въпрос на следващата седмица. От наша гледна точка няма непреодолими различия“, каза още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във