Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ е пред останалите, похвали се Първанов

Партията на Георги Първанов Алтернатива за българско възраждане (АБВ) е с една обиколка пред останалите, като причина за това е, че вече обяви своите водачи на листите за бъдещите парламентарни избори. Това каза на пресконференция в Българската телеграфна агенция бившият президент, който бе със своите избраници и коалиционни партньори от Обединен блок на труда, Българска партия "Либерали" и Федерация активно гражданско общество (ФАГО).

Ивайло Русчев от ФАГО ще води листата на АБВ в Търговище, а Кирил Цочев в Ловеч. Първанов представи Цочев като "човек, изкушен в проблемите на управлението на икономиката, енергетиката, международен консултант в сферата на финансите". Той е бивш министър на търговията в периода 25 януари 1995 - 23 януари 1996 и вицепремиер. Народната певица Николина Чакардъкова бе представена като водач на АБВ в Благоевград, а Първанов я определи като "символ на съвременния български патриотизъм". На брифинга стана ясно, че Пламен Тонов ще бъде начело в Разград.

До момента е известно, че Росица Янакиева ще води АБВ в Перник, Володя Кенарев в Русе, Иван Славов в Сливен, Проф. Андрей Андреев в Шумен, Красимир Руев в Кюстендил и Иван Иванов във Видин. Някои от по-знаковите лица приближени до бившия президент като Ивайло Калфин или ген. Михаил Михов ще водят листите на две места, Калфин във Варна и 25 МИР - София, а Михов в Бургас и Ямбол. Бившият ректор на УНСС също ще води битка на две места - в Пловдив и 23 МИР - София, а Румен Петков традиционно ще лидер в Плевен.

Георги Първанов няма да участва в нито една листа, защото по думите му "не приляга на държавен глава да бъде народен представител". Той обясни, че ще участва активно в политиката, за да се случват промени в политиката, управлението и социалната сфера, но не желае да се ангажира с постове.

"АБВ има дълга скамейка. Не резервна, а силен отбор и сме готови да водим битки. Няма да позволим да участваме в компроматни игри, които се случиха на евроизборите", заяви Първанов.

Той изтъкна, че АБВ е единствената формация, която е обявила проекта на своята предизборна платформа. "Никой до сега не е заявил политика по отношение на доходите, в това число въвеждане на минимално заплащане на труда по 4 лв. на час. Всичко това при нас е комплекс от идеи. Предложенията са оформени от една система, защото виждам как Бойко Борисов на час по час по лъжичка подхвърля по една идея - закриване на малките общини, ново административно-териториално устройство. При нас има идеи за такава промяна, но са разгърнати като цялостна визия", довери Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във