Банкеръ Daily

Общество и политика

АБВ е маргинализирана партия със затихващи функции, заяви Местан

АБВ е маргинализирана партия със затихващи функции. Макар и в коалиция, до вчера парламентарно представената партия АБВ взе два пъти по-малко от ДОСТ. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан в студиото на Нова телевизия.

Пород за коментара е искането на АБВ за закриване на партията на Местан. Вчера се разрази жесток скандал в ефира на Би Ти Ви между представители на АБВ и ДОСТ. Причината е внесеният сигнал от страната на АБВ до главния прокурор и ДАНС за ДОСТ. Искането е да се забрани ДОСТ, тъй като била противоконституционна. „Нееднократно сигнализирахме, че Турция се меси във вътрешните работи на България, чрез своята маша ДОСТ. Това бе потвърдено и от президента. За нас е кауза отстояването на българския, национален интерес и чистотата на политиката. Става въпрос за принципи“. Това коментира Трендафил Величков, зам.-председател на АБВ.

„Има страх от силата на ДОСТ, ние се доказахме като партия със сериозен политически ресурс, с много здрава социална основа и обществена необходимост и е нормално да бъдем обект на атака от онези сили, които са заинтересовани от управление на антиевропейски сили”, заяви Местан.

„В искането на АБВ виждаме и дългата ръка на Решетников, защото ДОСТ е с огромна геополитическа стойност. Бърка сериозни сметки, в това число и геопилитически. Миналото лято тук се подвизаваше един генерал от КГБ – Решетников. Той изложи концепция на два етапа за реализиране на руските интереси в България. Първият - спечелване на президентските избори. Вторият – след предсрочни парламентарни избори едно управление, което да извади България от ЕС и НАТО”, обясни още лидерът на ДОСТ.

„Няма съмнение, че руските интереси в България биха се реализирали чрез БСП. Историята показва, че управление на БСП е невъзможно без ДПС. Следователно елиминирано ДПС не е в интерес нито на БСП, нито на Кремъл. А с появата си ДОСТ успя да спечели доверието на избирателите чувствително”, заяви Местан.

Относно отношенията между България и Турция, Местан е на мнение, че е добре отношенията между две съседни държави да не минават през посредничеството на конкретна партия, която и да е тя. 

„България имаше уникалния шанс да придобие една нова геополитическа стойност и значимост в диалога на ЕС с Турция. Можеше да имаме една двойна функционалност в този диалог – като пряк участник в него и като медиатор в отношенията Брюксел-Анкара. Нещо, което сега ще се затрудни от прякото участие на крайни националисти в управлението”, на мнение е Лютви Местан.

Той коментира и изказването на Путин, че славянската азбука идва от македонската земя и уточнението, че са имали предвид географското понятие.

„Това обяснение е твърде несериозно. Реакцията на България трябваше да бъде много по-остра и категорична, защото позицията на Путин е една абсолютна кражба на история. Брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ. Радев трябваше да поиска от руския президент да се извини”, категоричен бе Местан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във