Банкеръ Daily

Общество и политика

Абсурдно е решението на УНСС да накаже студента, оплакал се от нередност, смята експерт

Ректорският съвет на УНСС наказа студента, който разкри скандалната практика за оценяване на преподавател в УНСС. Като причина бе изтъкнато уронване на престижа на учебното заведение. Оценките, писани на студентите за празен лист, няма да бъдат анулирани, защото според ръководството на УНСС са от текущ контрол през семестъра

„Един абсурд със самия изпит води след себе си поредица от абсурд”, коментира бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов в студиото на Нова телевизия. 

 „Моето лично мнение е, че висшето образование се нуждае не от реформа, а от цялостно преструктуриране на абсолютно всичко”, каза още той. 

На 9 юни второкурсници се явяват на изпит по Геоикономика и регионално развитие, както е по график. Изпитът обаче протича по необичаен начин. Преподавателката Соня Докова закъсня с 30 минути. След като задала темите, обявила, че хората, които искат да получат "Среден 3", могат да си оставят празните листи и да получат тази оценка. Около 80-90% от явилите се на изпита решават да напуснат залата и да си подсигурят взимането на изпита по възможно най-лесния начин. Предложенията на преподавателката обаче не свършват дотук. След още 10 минути тя отправи предложение хората, които искат четворка, да направят вече познатата процедура с оставянето на работата пред нея с книжката и да напуснат. Тогава в залата остават едва четирима души. Двама от тях бяха отстранени, защото си казали нещо, преподавателката преценила, че това е предпоставка за преписване и ги изгонила. Останалите в изпитната зала до края на препитването студенти обаче получават двойки.

Веднага след изпита, студентът Кезим Медев, който е и част от Студентския съвет, опитва да потърси правата си в университета. Тогава обаче научава, че трябва да подаде жалба до ръководителя на катедрата. А въпросният човек се оказва самата Соня Докова. В крайна сметка студентите написали писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно. 

От УНСС признаха, че нарушения в провеждането на изпита са открити. Проф. Соня докова поиска прекратяване на трудовите си правоотношения с университета. Искането й е било уважено и вече не е преподавател в УНСС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във