Банкеръ Daily

Общинар от БСП

Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост"

Абсурдно и нелогично е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между "Дружба" и "Младост". Това заяви общинският съветник от БСП Борис Цветков по повод предстоящото внасяне за гласуване на второ четене на Закона за устройство и застрояване на Столична община. Промените в него предвиждат да бъдат обособени две зони в София за високо строителство. Едната от тях е от двете страни на бул. "Цариградско шосе" между кварталите "Младост" и "Дружба".

"По отношение на "Дружба" това предложение е особено нагло, коментира Борис Цветков. - Там зоната за високо строителство стига чак до река Искър. Не е ли по-логично около реката да има алеи за разходка и спорт на гражданите?! За жителите на "Младост" стената от небостъргачи е от север. Освен това, този квартал е изграден на по-високо място в сравнение с "Дружба". Тоест, проблемът за "Младост" е по-малък. За "Дружба" обаче ситуацията е съвсем различна. Представете си тези 50-етажни небостъргачи, които са издигнати от юг и изток. За "Дружба", която е в ниското, те ще изглеждат като 60-етажни. И всичко това идва като капак на проблемите в този квартал със замърсения въздух, огромния трафик и задръстванията, липсата на места в детските градини и какво ли още не".     

Борис Цветков добави, че БСП настоява всяко инвестиционно намерение за изграждане на небостъргач да минава през обществено обсъждане и задължително да бъде правена оценка за въздействие на околната среда. 

"Гражданите не са против изграждането на високи сгради. Но тези небостъргачи трябва да са достатъчно отдалечени от жилищните райони, коментира Борис Цветков. - Така наречените ситита, в които има високи сгради, са за бизнес и развлечения. В жилищните райони, където децата растат, а възрастните хора имат нужда от спокойствие, трябва да бъдат осигурени нормални условия за живот. А не да ограждаме домовете им с небостъргачи и да ги лишаваме от възможността да дишат".

Facebook logo
Бъдете с нас и във