Банкеръ Daily

Проф. Андрей Чорбанов:

Абсурд е година и половина държавите да бъдат в полувоенен режим

"Абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи... Маските трябва да отпаднат. На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си... Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването". 

Това каза проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. 

Според него именно либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса. "Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред", коментира Чорбанов пред БНР. 

Той поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация:  

"Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания - болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената... Огромният брой хора, починали вследствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във