Банкеръ Daily

Общество и политика

Абитуриентските балове са под въпрос заради коронавируса

Абитуриентските балове са под въпрос. Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса.

Образователният министър Красимир Вълчев забрани до второ нареждане провеждането на състезания и олимпиади, училищни събития, пътувания, екскурзии и посещения на обекти, извън учебните заведения на територията на цялата страна. Със заповедта се отлагат и квалификации и обучения на преподавателите.

Неяснотите около заразата притесниха сериозно родители и абитуриенти, тъй като подготовката за баловете вече започна. Купуването на рокли и костюми традиционно започва през март, а по същото време се резервират и заведения, където родителите организират изпращания на децата си. Изказването на премиера Бойко Борисов, че пикът на коронавируса у нас ще настъпи през септември т.г. допълнително притесни дванадесетокласниците, които с трепет очакват броенето до 12.

"Този въпрос при днешните условия е твърде далеч. Дотогава е разумно да се смята, че няма да имаме вирусен проблем. Ако все пак проблемите продължават, баловете биха били най-малкото жизнено събитие, за което ще се мисли. Към днешна дата има договор за баловете, предприети стъпки за плащане. Към момента има забрана за събиране на групи от ученици на едно място и ако тя остане дотогава, ще бъде спазена. При отпадане - ще има бал", коментират пред медии училищни директори.

Според тях не е добре да се всява смут в тази посока. По думите им все пак нека първо да се стигне до баловете на зрелостниците. Те напомнят, че преди това са изпитите за матурите, което е по-важното.

Директори на училища в страната призовават учениците и техните родители да не изпадат в паника, а да изчакат спокойно развитието на ситуацията, тъй като до началото на баловете има около два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във