Банкеръ Daily

Общество и политика

Абитуриентите ще празнуват в училищните дворове

Новината, че абитуриентски балове през май няма да има заради епидемиологичната обстановка в страната разочарова дванадесетокласниците. Не ги успокои и възможността да празнуват след края на извънредните мерки.

 „Знам, че са инвестирали са средства, имат очаквания. Надявам се да си направят баловете. Може би в края на юни ще имат възможност да се съберат“, коментира образователният министър Красимир Вълчев. Завършващите училище обаче събраха над 10 000 подписа и изпратиха писмо до премиера с настояване да имат поне изпращане. Днес той се срещна с представители на учениците. 

"Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година", обяви Бойко Борисов след срещата с представители на завършващите 12-и клас. Той се срещна със Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което отправят молба да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас за учебната 2019-2020 година в цяла България. В срещата участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 

„Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязват в писмото си до премиера Борисов зрелостниците и специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал.

„Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това“, се посочва още в писмото. 

По време на разговора в Министерския съвет двете дванайсетокласнички отново изразиха желанието на своите съученици да проведат в двора на училището си тържествено изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година. Заявиха още, че имат готовност и желание да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки. 

 Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протокола да бъде изготвен в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във