Банкеръ Weekly

Общество и политика

А ЗАЩО РУМЕНОВЦИТЕ РУЧАХА ЖАБЕТАТА?

Класическият въпрос в заглавието се отнася за двама адаши от БСП, но не с еднаква сила. Иде традиционно култовият за червената партия месец април, когато ще се разбере дали Румен Петков и Румен Овчаров пак ще станат заместници на Сергей Станишев. Отсега сме готови да се обзаложим, че нито един от двамата няма да го огрее. Лидерът на БСП си е харесал други, научи в. БАНКЕРЪ. За първия Румен е сигурно, че ще дочака края на мандата като министър на вътрешните работи и негласно ще си остане ковчежник на БСП още доста време. Другият пък, някъде около априлския пленум, ще бъде номиниран по партийна линия за шеф на бъдещия държавен енергиен холдинг. Самият Овчаров намекна на 28 февруари пред бТВ, че мисълта да оглави холдинга не му е чужда. Той пак каза, че няма да се връща в изпълнителната власт, но допълни: Аз не съм излизал от енергетиката през последните 20-30 години.
От седмица в червената централа цари суматоха. Всъщност, коментират от Висшия съвет на БСП, в партията не бе приет добре хисарският анонс, че тройната коалиция иска втори мандат в този си вид. Ето защо, за да се отклони вниманието от срамния, според доста социалисти, съюз с царя и с Ахмед Доган, на местните структури се предлага старата (и вечна) тема за размисъл - реформа в столетницата.
Предложенията за промени в устава ще бъдат спуснати до дни за обсъждане в регионалните ядки. В тях е записано, че председателят на партията ще има двама заместници и трима секретари. Всъщност, Сергей Станишев изкара формално без замове по-малко от десет месеца. През юни миналата година, когато избухна фронтиерският скандал, засегнал тогавашния министър на икономиката и заместник-председател на БСП Румен Овчаров, лидерът поиска и получи оставките на цялото Изпълнително бюро. Той разжалва Овчаров като заместник, но лиши от този пост и Румен Петков. След по-малко от месец обаче ги вкара обратно във висшето ръководство като членове. Изпълнителното бюро се сдоби с шестима секретари, лиши се от бизнесмена Добромир Гущеров, но се обогати с младия Кирил Добрев.
На 23 февруари, след дълго и мъчително, според присъстващите, заседание лидерът се е наложил за връщането на старото положение, макар и леко префасонирано. Модернизацията се състои в известна огледалност, която трябва да мине и за отвореност към обществото. Всички изпълнителни бюра на местните структури, подобно на голямото, занапред трябва да имат освен председател и по двама заместник-шефове, двама секретари и секретар-касиер. Замовете ще отговарят за партийната дейност и публичната политика, а секретарите ще следят за коалиционната политика и медиите.
На Позитано 20 вече разпределят ролите във висините на политбюрото. Висшият съвет щял да се прекръсти на Национален съвет не само защото така звучи по-добре на английски. Всички съвременни партии имат такова наименование на върховния си орган, важно поясняват социалистите.
В края на юни бяха избрани шестима секретари на партийното ръководство: Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Кристиан Вигенин, Антон Кутев, Ивелин Николов и Катя Николова. Димитър Дъбов получи почетната длъжност главен секретар. След априлския конгрес съставът няма да се промени съществено. Главен секретар ще си остане Дъбов. Под претекст, че е министър, само по негова добра воля и заради демократизацията на партията Румен Петков няма да стане заместник-председател. Румен Овчаров може и да се пробва, мотивиран от Софийската организация на БСП, чийто председател ще продължи да бъде.
В предложенията за новия устав отново липсва забраната за съвместяването на високи постове в партийната и в изпълнителната власт. Въпросът бе поднесе за обсъждане, но отпадна с обяснението, че партията нямала достатъчно подготвени хора, които да разпредели между партийната и публичната власт. Това поражда откровени подозрения, че ако Овчаров си направи устата да стане партиен зам, същото ще стори и Румен Петков. На Позитано 20 обаче под сурдинка се говори, че единият пост е предназначен за най-верния на Станишев Ивелин Николов, а другият - за младия Кирил Добрев, син на покойния и уважаван от червените Николай Добрев. Не е изключено също така Добрев-младши да заеме една от двете секретарски длъжности, например по партийната политика, а евродепутатът Кристиян Вигенин да бъде избран за заместник на партийния лидер.
Румен Петков може да придобие старата си длъжност, но тя ще се казва не заместник-председател, а секретар по коалиционната политика. Висшето червено ръководство много харесва за официален секретар-ковчежник бизнесмена Евгений Узунов. Румен Овчаров ще миряса, като получи енергийния холдинг, плюс столичната организация. Негови хора определиха пред в.БАНКЕРЪ като пълна глупост приказките, че промените в новия устав се правели, за да бъде засегнат той.
Наистина, за успокоение на бунтарски настроените социалисти се предвиждат максимум по два мандата от по четири години. Само че... мандатоброенето започва от април. Румен Овчаров бе преизбиран няколко пъти като шеф на столичната организация на БСП. Ако промените в устава се приемат, няма да имат обратна сила, тоест той може пак да се кандидатира и да бъде избран в София първо за четири, после за още толкова години.
Във всеки случай отсега се разбира, че битките (идеологически и за постове), ще са люти. Тройната коалиция декларира една готовност да продължи, но след изборите, като се види каква фигурация ще се получи, ще се влезе в детайлите, каза на 28 февруари пред Нова телевизия Димитър Дъбов. Той смята, че избирателите биха приели отново коалиционно управление. Според Дъбов в БСП тепърва ще обсъждат дали на следващите избори ще се явят заедно със социалдемократите, след като на 25 февруари Николай Камов бе изгонен от парламентарната група . Изчерпани са всички възможности за диалог и за конструктивни предложения в Коалиция за България, рече Камов и встъпи в редиците на независимите народни представители.
В същото време от екрана на бТВ Румен Овчаров отново нападна един от коалиционните партньори. Ако нещо се случва в бизнеса в страната, то трябва да се разреши и подкрепи от ДПС, отбеляза той. Това гарантира бъдеща свада на тема политически и бизнес партньорства. Впрочем няма друго, което да сплотява БСП така, както общият враг. А социалистите, колкото и да отричат, вече го имат - в лицето на предпочитаната пред тях от избирателите партия ГЕРБ.
Спасиана Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във