Банкеръ Daily

Общество и политика

А кой ще проверява независимия прокурор?, пита проф. Герджиков

Продължавам да смятам, че най-малкото е спорно това, което е заявено за регистрация, като партия. Това, което ми направи лошо впечатление, е коментарът на Слави Трифонов, че решението на съда било безумно. Така не се говори. Правосъдието е в основата на държавността. Може да се каже неправилно, необосновано решение, да. Но нека не се използват такива думи, това уронва устоите на държавата, ако приемем, е нашата система е безумна. Това заяви пред Нова телевизия професор Огнян Герджиков.

„В закона за политическите партии е казано да не се използват национални символи. На мен лично и наименованието на партията ме смущава. „Няма такава държава” намеква отричане на държавността. Имам притеснение да има партия с такова наименование. Това, което според мен ще стане, ще се наложи тя да си смени името и логото. Тогава няма да има проблем и да са добре дошли в политическия живот”, обясни Герджиков. 

Според него има известна логика, но на свой ред се пита: А този независим прокурор, него кой ще го надзирава?

"Такива въпроси могат да се задават. Аз не знам в нашата история да е имало проблем с главния прокурор, а се смениха много”, така Герджиков коментира решението за създаването на ново звено - независим прокурор, който да разследва главния", каза професорът.

Професор Огнян Герджиков възпя правото в рими. В понеделник от печат излиза новата му книга с правни поеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във