Банкеръ Daily

Общество и политика

94% от студентите в първи и втори курс не желаят да се обучават в електронна среда

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ откри официално новата академична година. На тържеството присъстваха само първокурсници.

Проучване на Националното представителство на студентските съвети показва, че 94 на сто от студентите в първи и втори курс не желаят да се обучават в електронна среда. Присъствената форма е подкрепена и от по-големите.

„Обучението в най-старото висше училище у нас ще е до голяма степен присъствено. Всички факултети имат свободата сами да изберат начина на провеждане на учебните занятия през зимния семестър“, каза пред БНР ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. „Ще започнем присъствено, особено за първи курс. За втори, трети и четвърти курс ще бъде хибридно. Най-вече приложните факултети. В Медицинския факултет всичко ще бъде присъствено“, обясни той.

Университетът е изготвил план за организация на учебната дейност, както при присъствено обучение, така и при преминаване на обучение в онлайн среда, ако епидемичната обстановка в страната го наложи.

Висшите училища в страната са автономни и сами решават как да провеждат учебните занятия. Повечето започнаха новата академична година със смесена форма на обучение - присъствено и онлайн.

"УНСС изтегли началото на учебната година с две седмици като част от мерките за сигурност. Имаме терморамки, в общежитията също ще има, както и всички други противоепидемични мерки“, каза ректорът проф. Димитър Димитров. "Хибридният модел на обучение в университета изглежда така - една седмица присъствено се обучават студентите с четни факултативни номера, докато тези с нечетни следят от вкъщи онлайн лекцията.  Другата седмица се сменят", поясни той.

"Погрешно е схващането, че след пандемията онлайн обучение ще измести присъствената форма. Имаме готовност за преминаване към изцяло онлайн обучение, ако ситуацията с коронавируса се влоши. Въпреки че практическите знания и умения в сферата на изкуствата не могат да се придобият в електронна среда Националната художествена академия е сред висшите училища с резервен сценарий, каза пред Националното радио ректорът проф. Георги Янков. „Ще адаптират част от задачите с други, които могат да се правят в къщи“, посочи той.

С надеждата да не затваря врати през настоящата учебна година, академията подготвя нова магистърската програма „Културното наследство по Българското Черноморие“, която ще се изучава във филиала в Бургас. Междувременно студентите и моделите вече са в ателиетата и работят при стриктното спазването на мерките за дезинфекция и дистанция.

Студентите не са обезпокоени от ситуацията с коронавируса. "От гледна точка на усвояване на знанията искаме присъствено обучение, не се притесняваме от коронавируса. Твърде много паника се вкара в това нещо. С взетите мерки не е толкова опасно", казаха пред БНР младежи от Студентски град.

"Сред преподавателите от академичните среди е имало обаче притеснения, посочи Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети. "Всеки един преподавател може да направи запитване към ръководствата. Тези, които се притесняват от епидемията, предпочитат онлайн, но повечето колеги са за присъствено обучение. Наемите в студентските общежития няма да се намаляват. Но настояваме за кът за изолация и да се спазват мерките", каза още Парушев.

На много места в общежитията е въведен по-ограничен режим на пропуск. Студентите са доволни от мерките за безопасност  в общежитията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във