Банкеръ Daily

Общество и политика

94% от работещите в НИМХ са за излизане от БАН

Ако Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН излезе от Академията, добре е да е към Министерството на образованието и науката (МОН), защото искаме да запазим статута си на научна организация. 94% от работещите в НИМХ са за излизане от БАН, а 6% се колебаят. Това заяви в интервю за БТА директорът на института проф. Христомир Брънзов.

Кризата в НИМХ остава, въпреки че даденият им срок изтича, синоптиците и ръководството на БАН не са се разбраха тази седмица за това как да се финансира института. БАН предлага НИМХ да остане в състава на Академията с разширена финансова независимост на института.  За целта се предлага целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите, да бъде приеман от Министерския съвет на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на средствата за заплати в института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории.

 "Нашият институт съществува от 1890 г. и до 1962 г., включително, е бил извън БАН. От 1962 г. досега НИМХ е в състава на БАН. Тези данни показват, че институтът е бил 72 години извън БАН и 56 години е в Академията", отбеляза Брънзов. 

Проф. Брънзов каза, че разговорите, преговорите за бъдещото на НИМХ с БАН продължават, но вече с медиатор - министърът на образованието и науката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във