Банкеръ Daily

Общество и политика

9% ДДС за ресторанти, книги и бебешки стоки и през 2022 година

И през 2022 година ДДС за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20%, каквато е ставката за останалите стоки. Парламентът гласува промените в закона за ДДС, внесени от "Има такъв народ". Удължаването на мярката, което ще струва на бюджета 175 милиона лева, бе прието единодушно от депутатите на първо и второ четене.

Тази компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори бе въведена от ГЕРБ, припомни Кирил Ананиев и изказа своето задоволство от постигнатия консенсус. "Намерихме общото решение с колегите от управляващото мнозинство. Те приеха и датата, която ние предложихме - 31 декември, за да сме сигурни, че целогодишно сме осигурили въвеждането на тази диференцирана ставка", каза депутатът. 

От "Възраждане" заявиха, че искат нулева ставка на ДДС за лекарствата, малка потребителска кошница и книгите. От парламентарната група настояха за извънредно заседание на бюджетната комисия, за да бъдат приети техните предложения. Въпреки че ГЕРБ подкрепят удължаването на антикризисната мярка от 9% ДДС, депутатът Христо Гаджев оспори гласуването на две четения, тъй като имало допълнителни предложения от "Възраждане", но мнозинството отхвърли възраженията. От партията на Бойко Борисов настояха намалената ставка да важи и за аудиокнигите. А зам.-председателят на парламента от "Възраждане" Цончо Ганев обвини депутатите, че бързат да заминат за Малдивите, докато бедните нямат с какво да си купят лекарства. Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски го призова да не политиканства, а да направи предложенията си при приемането на бюджета. Той изтъкна, че от БСП са правили подобни предложения, но са знаели кога е удачно да бъдат внесени те. "В момента не сме в такава процедура. В момента сме в процедура да продължим срока на действащ законопроект", каза социалистът.

"Защото пропускате варианта, че когато залата си тръгна вчера в седем и половина, беше свикана извънредна комисия по финанси и бюджет. Кога точно да вкарам аз каквото и да било при положение, че разбрах 15 минути по-рано", оправда се Цончо Ганев. Думите му бяха по повод това, че снощи парламентарната бюджетна комисията одобри на първо четене през цялата 2022 година да остане в сила намалената 9-процентна ставка на ДДС за сервиране на храни и напитки в заведенията, за книжните и бебешките стоки и за използване на спортни съоръжения, за да може мярката да бъде приета днес в парламента. Свиленски отговори, че от "Възраждане" са имали три седмици да внесат каквито пожелаят предложения.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във