Банкеръ Weekly

Общество и политика

89.2 МЛН. ДОЛАРА ПЛАЩА НОМУРА ЗА 36.7% ОТ ЧЕШКАТА ПОЩЕНСКА БАНКА

Investicni a Postovni Banka (IPB) е третата по големина банка в Чехия. След дълги преговори сделката за продажбата на 36.7% от нейния капитал на базираната в Лондон Nomura International завърши. Покупката струва на британската Nomura 89.2 млн. долара. От чешка страна преговорите води финансовият министър Иван Пилип. Допълнителни условия по продажбата са капиталът на кредитната институция да бъде увеличен с над 136.5 млн. долара, както и да се емитират облигации на банката на приблизително същата стойност. Правителството е договорило и възможността да откупи обратно пакета, придобит от японската инвестиционна банка, ако тя не изпълни определените в договора условия. И в Чехия някои експерти са изказали опасения, че е възможно Nomura да се опита да продаде след една-две години банката и затова в договора правителството си е запазило правото на пръв отказ.


Японските инвестиции в Централна и Източна Европа по принцип идват не от Япония, а от представителства на японски компании в Западна Европа. Най-голяма концентрация на инвестиции от Страната на изгряващото слънце има във Великобритания. Японците са били особено силно насърчени от управлението на Маргарет Тачър - тогава по инициатива на ръководеното от нея правителство в регионите, където те инвестират, учениците в средните училища са можели по избор да изучават и японски език. Основните японски производства, изнесени в Европа, са автомобилостроенето и електрониката.


През близките няколко години се очаква значително нарастване на инвестициите на азиатските страни в чужбина заради продължаващата финансова криза. Тя ограничи потреблението на азиатските пазари и насочва амбициите на азиатските бизнесмени най-вече към Америка.


У нас японски инвестиции могат да се очакват едва след две-три години, и то най-вече в производството. Възможно е да се появят азиатски играчи и на капиталовия пазар, но едва след като той стане надежден и ликвиден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във