Банкеръ Daily

Общество и политика

89% от компаниите очакват цифровизацията да оптимизира ресурсите

Доверието на хората е ключът за успешна цифрова трансформация. Ако те не вярват в цифровизацията, тя не може да се реализира и да донесе очакваните ползи. Затова общата ни задача е да гарантираме, че Европа управлява цифровата трансформация. Така ще можем да отговорим на очакванията на гражданите и на компаниите, анкетирани в проучването на Siemens България в партньорство с Германо-Българската индустриално-търговска камара за нивото на дигитализацията в България, представено на днешната конференция DigitAll Bulgaria 2018, която имах удоволствието да открия. Това каза еврокомисарят Мария Габриел, която откри конференцията за дигитализация "Digitall Bulgaria 2018" в столицата.

89% от компаниите очакват цифровизацията да доведе до оптимизация на ресурсите, същият процент очакват увеличаване на конкурентоспособността, подобрено обслужване 86%, нови бизнес модели 75%, и много важна цифра също – 88% очакват подобрено събиране и анализ на данни.

Тези данни ни показват, че цифровата политика трябва да остане съсредоточена върху ползите за бизнеса и хората, те да бъдат в сърцевината й. Това е и моят принцип, който следвам в работата ми. Важно е да инвестираме в цифровите умения на хората, защото все по-остра става нуждата от специалисти с такива знания и умения. За подкрепа на бизнеса ще продължим да работим за европейска мрежа от цифрови иновационни центрове, в която България може да има позицията на регионален лидер. Но за да изпълним визията си за цифрова Европа, са необходими достатъчно средства и инвестиции. Затова за следващия многогодишен бюджет на ЕС предложих, наред с останалите предвидени средства, и нова програма „Цифрова Европа“, с бюджет от 9,2 милиарда евро, която ще инвестира в цифрови умения, киберсигурност, суперкомпютри, цифрова инфраструктура, иновационни хъбове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във