Банкеръ Daily

Общество и политика

84-та вечер на антиправителствени протести в София

За 84-та вечер в София се провежда антиправителствен протест, организиран от така нареченото Отровно трио под мотото "Нас не ни е страх". Исканията остават същите - оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов, и на главния прокурор Иван Гешев.

Обстановката в т.нар. Триъгълник на властта към 19 часа е спокойна. Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" не е спряно засега. 

Акцент в тазвечершната проява се очаква да бъде огласеният днес доклад по новия механизъм за върховенството на закона, както и фактът, че за страната ни остава мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка. 

По-рано през деня инициативата „Правосъдие за всеки“ отново организира протест под наслов „Правосъдие без Каскет“ пред Съдебната палата в София с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, на Висшия съдебен съвет и с настояване за радикална съдебна реформа.

Още миналата сряда от инициативата обявиха, че всяка сряда ще бъдат пред Съдебната палата.

Днешният протест бе предварително посветен и на първия доклад за България по новия механизъм за върховенство на правото, както и с поглед към предстоящия дебат по темата в понеделник в Европарламента.

„Да изчистим правосъдието, то ще изчисти всичко останало“ – това е посланието на организаторите.

Няколко часа след оповестяването на доклада на Еврокомисията днес за оставката на главния прокурор Иван Гешев се обявиха от Съюза на съдиите, откъдето изпратиха писма-покана към членовете на ВСС без самия Гешев с настояване да бъде отворена такава процедура. За момента реакция на искането няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във